SHARM-EL-SHEIKH - Biljarter Sam van Etten heeft zich gisteren in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh geplaatst voor de kwalificatieronde van het laatste World Cup-toernooi van dit jaar. De driebander uit Schermerhorn verloor weliswaar in de eerste partij nipt van de Turk Salman, maar door een ruime zege op diens landgenoot Maldaki gaat hij toch een ronde verder.


Sam van Etten stuitte in de eerste partij op een getergde Gokhan Salman. De Turk had in de eerste partij van de dag met klein verschil verloren van Ahmet Maldaki en zon op revanche. Van Etten, die vorig maand in Seoul nog ruim van Salman verloor, gaf de Turk goed partij. In de laatste drie beurten maakt Van Etten 12 punten (waarvan 7 in de nabeurt), waardoor hij zijn moyenne aanzienlijk verbeterde. Hij kon echter niet voorkomen dat hij de partij met 30-28 verloor.

De opdracht voor Van Etten was om de tweede partij, tegen Maldaki, met een moyenne van boven de 1 in winst om te zetten. In dat geval zou hij namelijk doorgaan naar de volgende ronde.

De Schermerhorner liet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Met een aantal series van 4 punten nam hij halverwege de partij al een ruim 17-9 voorsprong op de Turk die zich via vier zeges voor het prekwalificatietoernooi had weten te plaatsen. De voorsprong kwam na de break niet in gevaar en met een 30-17 zege sloot hij de eerste dag in Egypte succesvol af.

'Ik ben heel blij met mijn kwalificatie,' aldus Van Etten vanuit Sharm-el-Sheikh. 'Ik had geluk dat Salman zijn eerste partij nipt verloor, omdat hij in de nabeurt 1 carambole tekort kwam. Daardoor hield de kansen in eigen hand. Voor de break ging het goed tegen Maldaki, maar na de pauze maakte ik toch te veel fouten. De opluchting was daarom groot.'

Van Etten speelt woensdag om 09.00 uur tegen de Duitser Lukas Stamm. Later op de dag (om 12.00 of 15.00 uur) treft hij een oude bekende, de Jordaniër Mashour Abu Tayeh die hij onlangs in Seoul nog versloeg. De poulewinnaar gaat door naar het hoofdtoernooi.