SCHERMER - Even leek de geschiedenis zich te herhalen. Net als in de pré-kwalificatie verloor driebander Sam van Etten ook in de kwalificatieronde van de World Cup in Seoul zijn eerste partij, om de tweede winnend af te sluiten. Maar in de poule was de Turk Salman veruit de sterkste. En dus nam Van Etten met een tweede plaats in de poule afscheid van het toernooi.

Van tevoren was duidelijk dat Gokman Salman een zware kluif zou worden. De Turk, 63e op de wereldranglijst, behoorde in Veghel nog bij de beste 36 spelers. In het hoofdtoernooi in Brabant verloor hij onder andere nipt van oud-wereldkampioen Tasdemir (39-40) en speelde gelijk tegen top 20-speler Jun Tae Kim uit Korea.

In Seoul bleek dat Salman inderdaad een maatje te groot was voor Van Etten. Halverwege de partij keek de biljarter uit Schermerhorn al tegen een 12-20 achterstand aan, om uiteindelijk met 15-40 te verliezen. 'Ik maakte het mezelf gewoon veel te moeilijk. Na de break heb ik zelfs tien beurten lang geen punt gemaakt. Dat kan natuurlijk niet,' stelde de Schermerhorner nuchter vast.

In de tweede partij tegen Mashour Aby Tayeh, 22e op de wereldranglijst, speelde Van Etten meer op zijn gevoel. Toch raakte hij in begin, na een sterke start van de Jordaniër, op achterstand (14-20). Maar in de tweede helft van de partij kwam hij op stoom. Met een aantal fraaie series en een paar prachtige los banders boog hij de achterstand om in een voorsprong. Uiteindelijk won hij de partij zelfs ruim met 40-26.

Omdat Salman in de derde en laatste poulewedstrijd weinig heel liet van Aby Tayeh (40-16) betekende dat het einde van het toernooi voor Van Etten. 'Mooi dat ik twee ronden heb kunnen meedoen, al had ik natuurlijk stiekem op iets meer gehoopt,' aldus de Noordhollander.