VEGHEL - De verwachtingen waren hoog gespannen, maar het eerste optreden van Sam van Etten in de achtste finale van een World Cup verliep anders dan verwacht. De Koreaan Haeng Jik Kim gaf de Noordhollander geen enkele kans en won de partij met overmacht (50-20). Daarmee kwam een einde aan de feestweek van de biljarter uit Schermerhorn, die begon met drie prachtige overwinningen, onder andere op de nummer 1 van de wereld, de Italiaan Marco Zanetti.


Kim liet vanaf de start van de partij blijken dat hij niet aan een vervolg van het feestje van Van Etten wilde meewerken. In de eerste 9 beurten maakte de Koreaan, die wordt gezien als één van de beste driebanders van Korea, 28 punten met een gemiddelde van 3.111. Van Etten, de verrassing van het toernooi, kon daar slechts 11 punten tegenover zetten.

In de tweede helft van de partij gaf Kim de Schermerhorner opnieuw geen enkele kans. 'Wat legt hij een vreselijke ballen voor Van Etten neer,' merkte commentator Bert van Manen van mediakanaal Five & Six op. 'Van Etten maakt niet veel fouten, maar hij wordt simpelweg overklast door de Koreaan.'

Thriller

Van Etten kan desondanks terugkijken op een geweldig toernooi. Met name de partij, waarin hij won van Marco Zanetti, zal nog lang op het netvlies van de vele biljartfans blijven. In een ware thriller stootte hij de Italiaan met een eindschot van 5 punten uit het toernooi. 'Wat een geweldige partij was dat. Bovendien werd ik gesteund door alle mensen op de tribune. Daardoor kreeg ik nog meer zelfvertrouwen,' aldus Van Etten.

Maar ook de zeges op de Koreaan Ye Sung Jeong en de Vietnamees Hong Chiem Thai mochten er zijn. Jeong was ongeslagen door het kwalificatietoernooi gekomen, maar bleek een maatje te klein voor Van Etten. En Thai, de nummer 22 van de wereldranglijst, werd na een goede start in de tweede helft van de partij 'overruled' door de Schermerhorner.

Respect

Met zijn spel heeft de Noordhollander de afgelopen week veel respect afgedwongen. Hij heeft laten zien dat hij het afgelopen jaar is gegroeid. Daardoor kan hij zich inmiddels met de beste driebanders van de wereld meten. Over enkele weken kan Van Etten zich tijdens de World Cup in Seoul opnieuw bewijzen. In Veghel heeft hij fans en concurrentie deze week laten zien waartoe hij in staat is.