GROOTSCHERMER - De politie heeft hedenmorgen een inval gedaan bij een omstreden zorgboerderij in Grootschermer. De boerderij kwam eerder deze maand al in het nieuws omdat men zes overleden en een tiental verwaarloosde Schotse Hooglanders aantrof. Ditmaal werden er ook diverse dieren in beslag genomen bij de boerderij.


Vijf paarden, vier alpaca's en twee hangbuikzwijnen zijn in ieder geval door diverse instanties van het terrein afgehaald. Eigenlijk kwam de politie voor een hercontrole na het voorval met de Schotse Hooglanders eerder deze maand. Opnieuw trof men verwaarloosde dieren aan en samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en de gemeente Alkmaar werd besloten om wederom dieren in beslag te nemen.

Het terrein stond de afgelopen jaren al meerdere malen ter discussie. In 2019 werd er al eens een witplantage ontdekt waarna het pand voor een half jaar gesloten werd. In 2020 werden er al eens twintig verwaarloosde Schotse Hooglanders in beslag genomen en op 14 januari was het opnieuw mis. Zes Hooglanders bleken al te zijn overleden en drie dieren waren er zo slecht aan toe dat een dierenarts besloot ze uit hun lijden te verlossen.

Omwonenden zouden al diverse malen bij verschillende autoriteiten aan de bel hebben geklonken vanwege de schrijnende situatie.