WONJU - Driebander Sam van Etten uit Schermerhorn heeft tijdens de teamwedstrijd in het Koreaanse Wonju de wereldkampioen bij de junioren Burak Hashas met 36-23 verslagen. De knappe overwinning was niet voldoende om met zijn team door te stoten naar de halve finale. Team Zanetti verloor in de kwartfinale van het team van Jun Tae Kim met 120-94.


De zege op Hashas was het hoogtepunt van een goede reeks tijdens het prestigieuze toernooi in Korea. In de poulewedstrijden speelde Van Etten eerder een aantal gedegen partijen tegen gerenommeerde tegenstanders. 'Het ging de afgelopen week redelijk goed,' aldus Van Etten. 'Ik moest in het begin nog aan het materiaal wennen, maar gedurende het toernooi ging het steeds beter. Ik voel me helemaal op mijn gemak in deze mooie entourage en op dit mooie toernooi.'

Geflatteerd

De Schermerhorner begon het toernooi tegen de Koreaan Bong Joo Hwang, nummer 49 op de wereldranglijst. Lange tijd ging het gelijk op, maar aan het einde van de partij maakt Hwang een serie van zes, waardoor de eindstand geflatteerd 31-25 in het voordeel van Hwang was.

Een ronde later was Burak Hashas veel te sterk. De 16-jarige biljarter, die onlangs in Heerhugowaard de wereldtitel bij de junioren veroverde, versloeg Van Etten ruim met 32-16. 'Ik werd misschien wat overrompeld door de start van Hashas. Ik startte met 6, maar hij ging daar overheen met 18 punten in de eerste vier beurten.,' aldus Van Etten. 'Die achterstand kon ik niet meer goedmaken.'

Beter deed Van Etten het in de derde partij tegen de Oostenrijker Nikolaus Kogelbauer. Met een aantal series van 5 en 6 punten liet Van Etten zijn opponent, waarvan hij vorig jaar nog verloor, kansloos met 42-28. Zijn moyenne van 1.680 gaf hem vertrouwen voor de toekomst.

Hashas

Dat bleek tijdens de kwartfinale van de teamstrijd, waarin Van Etten opnieuw op Hashas stuitte. Na een aarzelend begin maakte Van Etten series van 9 en 7, waardoor de Turk op ruim achterstand werd gezet. Uiteindelijk won Van Etten de partij met 36-23 met een moyenne van 1.714.

Team Zanetti, met oud-wereldkampioen Marco Zanetti, de Koreaan Cha (27e op de wereldranglijst) en de Turkse Karakasli overleefde weliswaar de poulefase door overwinningen op Team Merckx en Team Jaspers, maar moest het toernooi na de tweede nederlaag tegen Team Kim verlaten.