HO CHI MINH CITY - 'Nu moet ik een wereldpartij spelen, maar ik ga ervoor,' was de reactie van driebander Sam van Etten na zijn nipte nederlaag in de openingspartij tegen de Koreaan Jea In Jung. De Schermerhorner deed wat hij beloofde en won de tweede wedstrijd op miraculeuze wijze van de Vietnamees Van Ly Dao. Toch haalde hij de volgende ronde niet. Op basis van een beter moyenne gaat Dao door in de World Cup in Hoi Chi Minh Stad.


Na het laatste punt in zijn partij tegen Dao balde Van Etten zijn vuist. Even later sloeg hij met zijn hand vol ongeloof op zijn voorhoofd. Lange tijd leek hij kansloos tegen de nummer 609 van de rankinglist, maar door twee prachtige series van acht punten en een ijzersterk slot versloeg hij de Vietnamees uiteindelijk met 30-27. De klap van de uitschakeling kwam even later dan ook keihard aan.

Youtube-kanaal

Tussen de 500 en 900 viewers zaten voor het Youtube-kanaal op het puntje van hun stoel bij het optreden van Van Etten in het Nguyen Du Stadium. Ze zagen dat de Schermerhorner moeizaam van start ging tegen de Koreaan Jea In Jung, die zich via de voorronde voor de poule had geplaatst. Jung, die de eerste partij van Dao verloor, nam direct een grote voorsprong, maar nog voor de break had Van Etten de achterstand omgezet in een 15-13 voorsprong.

'Hierna maakte ik helaas te veel fouten,' aldus de Schermerhorner. 'Jung nam het initiatief over. Omdat ook hij veel foutjes maakte kwam ik aan het einde van de partij, mede dankzij een serie van vijf, nog dichtbij, maar hij maakte de partij op 30-28 uit.'

Achterstand

Ook in de tweede partij tegen de Vietnamees Dao kwam Van Etten in het begin van de partij met 14-3 op grote achterstand. Via een serie van acht, gevolgd door een serie van drie, achterhaalde hij Dao, maar die sloeg met een serie van vier en een serie van zeven keihard terug.

Met vijftien punten in de laatste drie beurten zorgde Van Etten voor een miraculeus slot van de partij. Daardoor eindigden de drie spelers uit poule A met twee matchpunten. Zijn fantastische moyenne van 3.000 in de partij tegen Dao bleek uiteindelijk niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Over twee partijen bleef Dao met 2.280 de Noordhollander, die 1.567 behaalde, uiteindelijk ruim voor.