CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Aan het einde van de Grand Prix in Capelle aan den IJssel overheerste een tevreden gevoel bij Sam van Etten. De driebander uit Schermerhorn schaarde zich weer bij de beste zestien biljarters van Nederland, won twee van zijn vier wedstrijden en behaalde met vijftien punten op rij zijn hoogste serie ooit.


Het positieve gevoel kon de kater niet wegnemen die de biljarter uit Schermerhorn overhield aan de partij in de achtste finales tegen oud-nationaal kampioen Jean van Erp. Van Etten speelde een goede partij tegen de routinier uit Heeswijk-Dinther en sleepte er in een spannend duel een 40-40 gelijkspel uit. In de penaltyserie maakte Van Erp vier punten op rij, waarna Van Etten de gelijkmakende beurt kreeg. Van Etten leek gelijk te maken, maar de vierde bal eindigde in een klos, waardoor de zege alsnog naar de Brabander ging.

Wisselend succes

De eerste drie partijen in het hoofdtoernooi speelde de snipverkouden Van Etten met wisselend succes. Tegen de Fries Albert Kooistra startte de Noordhollander moeizaam, maar de 40-36 zege was verdiend. Kay de Zwart speelde gedegen en, net als het jaar ervoor, won de man uit Roosendaal de partij (40-34). De beslissing moest daarom vallen in de laatste partij van de dag tegen Jack van Peer uit Dongen.

Van Etten begon overtuigend en leidde halverwege het duel met 22-9. Mocht Van Peer nog hoop hebben gehad op een goed resultaat, dan werd die hoop door Van Etten de grond in geboord met een serie van vijftien, waarmee hij de partij in één klap uitmaakte. Na afloop was van Etten verbaasd over zijn slotserie. 'Mijn record stond op elf en nu maak ik er vijftien. De hoogste serie van het hele toernooi. Dat is bizar.'

Totaalmoyenne

Tevreden was Van Etten ook over zijn totaalmoyenne van 1.232. 'Een jaar geleden hikte ik nog regelmaat tegen een moyenne van 1.000 aan,' vertelde Van Etten. 'Mijn streven is om dit jaar naar de 1.300 te gaan. Ik ben goed op weg. Natuurlijk wil ik me blijven verbeteren, maar al met al kijk ik op een redelijk toernooi in Capelle aan de IJssel terug. Al had er uiteindelijk misschien toch meer ingezeten dan de veertiende plaats.'