UDEN - Driebander Sam van Etten uit Schermerhorn heeft dit weekeinde het prestigieuze SIS 3cc Survival-toernooi in Uden gewonnen. De 27-jarige biljarter versloeg in de finale onder andere de winnaar van vorig jaar, de Brabander Jean van Erp.


Het SIS-toernooi in Uden kent een bijzondere opzet. De deelnemers treden elke ronde met vier biljarters in het strijdperk. De wedstrijd duurt tweemaal drie kwartier. Elke speler krijgt twee keer dertig punten. Voor elk gescoorde carambole krijg je vervolgens drie punten, terwijl er bij de andere spelers één punt wordt afgetrokken. Voor een 'los bander' wordt winst en verlies verdubbeld.

Van Etten kwam woensdag en vrijdag vrij eenvoudig als winnaar door de poulefase en de kwartfinale. In de halve finale stuitte hij onder andere op de ervaren Adrie Demming die de poule won. Dankzij een serie van 14 (aangevuld tot 16 met twee los banders) verzamelde Van Etten zoveel punten dat hij als nummer twee toch vrij probleemloos de eindstrijd haalde.

In die finale ontmoette Van Etten het Brabantse trio Demming, Jean van Erp en Barry van Beers. Aanvankelijk had Van Beers, die onlangs in de GP van Rosmalen te sterk was voor de Schermerhorner, de beste papieren, maar hij zakte na de pauze weg. Juist toen kwam oud-winnaar Van Erp opzetten.

Van Etten liet echter zien dat hij het afgelopen jaar gegroeid is. Met onder andere vijf los banders bleef hij Van Erp steeds net voor. De Brabander moest in de slotbeurt een achterstand van zes caramboles goed maken. Daarin slaagde hij niet. Na twee caramboles miste hij, waarna de eerste grote toernooizege bij de senioren voor Van Etten een feit was.