ANKARA - Driebander Sam van Etten heeft in het hoofdtoernooi van de World Cup in Ankara voor een verrassing gezorgd door een fraaie zege op de Turkse favoriet Tolgahan Kiraz.


De biljarter uit Schermerhorn, die zich niet wist te plaatsen voor de knockout-fase, won de partij van Kiraz, die na twee ronden volop uitzicht had op de poulezege. Die ging nu naar de Vietnamees Quyet Chien Tran. Kiraz plaatste zich op basis van een beter moyenne ten koste van de Fransman Bury bij de laatste zestien.

De tegenstanders van Van Etten in het hoofdtoernooi waren niet de minsten. Tran en Kiraz konden enkele weken geleden bij de World Cup in Ho Chi Minh-City alleen worden gestuit door de uiteindelijke winnaar Duc Minh Tran. En de Fransman Jeremy Bury plaatste zich als sterkste speler uit de kwalificatieronde voor het hoofdtoernooi in Ankara.

Van Etten kreeg in zijn eerste partij een demonstratie hogeschool-driebanden van Quyet Chien Tran. Met uiterste precisie stuurde de Vietnamees de ballen over het blauwe laken en bij de break leidde hij al na zes beurten met 6-20. Daarna kwam de Schermerhorner beter in zijn spel, maakte een aantal mooi caramboles, maar toch was de einduitslag duidelijk: 27-40 in 21 beurten.

De Fransman Bury was de tweede zware opponent voor Van Etten. De ervaren biljarter staat al jaren aan de wereldtop en won eerder als eens een World Cup. Hoewel Van Etten kort na de pauze een 13-22 achterstand wist weg te werken en in de tweede helft van de partij meer punten scoorde dan de Fransman, verloor hij toch met 34-40.

Het resultaat tegen de Turkse topper Kiraz, die drie weken geleden nog derde werd in Ho Chi Minh-City, zorgde ervoor dat Van Etten toch met een goed gevoel naar Nederland terugkeert. Het was de tweede keer dat de 28-jarige Noordhollander van Kiraz won. Eerder dit jaar was hij al te sterk tijdens de World Cup in Bogota. In Ankara kreeg Van Etten de Turken op de tribune stil door ook deze partij met 40-38 te winnen.

Ik heb helaas niet mijn beste spel laten zien, maar deze ervaring neem ik mee naar de volgende World Cups,'aldus Van Etten.

Voor de Noordhollandse biljarter staat er nog één toernooi op het programma. Begin juli neemt Van Etten deel aan de laatste World Cup van het seizoen in het Portugese Porto.