SHARM-EL-SHEIKH - Driebander Sam van Etten heeft zich op fraaie wijze geplaatst voor het hoofdtoernooi van de World Cup in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. De biljarter uit Schermerhorn won in de kwalificatieronde overtuigend van zowel de Duitser Lukas Stamm als van de Jordaniër Mashour Abu Tayeh.


Het is voor de derde keer dat Van Etten mag meedoen aan het hoofdtoernooi van een World Cup, waaraan de beste 32 biljarters van de wereld deelnemen. Eerder had de Schermerhorner in 2021 en 2023 wild cards voor het toernooi in Veghel gekregen, maar dit keer plaatste hij zich voor het eerst op eigen kracht voor het hoofdtoernooi.

In de vroege ochtend ging de partij tegen Lukas Stamm lang gelijk op. 'Ik begon slecht, maar omdat Stamm ook weinig punten scoorde kwam ik goed weg,' aldus Van Etten. 'In het middenstuk ging het gelukkig een stuk beter.'

Vlak voor de break scoorde hij namelijk tien punten, waardoor hij met een 20-19 voorsprong ging pauzeren. Na de break maakte Van Etten korte metten met zijn Duitse leeftijdgenoot. Met series van 4 en 9 nam hij ruim afstand en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. (40-31 in 32 beurten).

De partij tussen verliezer Stamm en Abu Tayeh was van een matig niveau. Pas na 69 (!) beurten was de eindstand van 40-38 in het voordeel van de Duitser. Door het optreden van beide spelers lag hun moyenne net iets boven de 0.500.

De nederlaag van Abu Tayeh en diens gemiddelde speelden Van Etten in de kaart. Hij mocht zelfs een kleine nederlaag tegen de Jordaniër lijden, mits zijn moyenne na twee partijen beter zou zijn dan dat van zijn opponent.

Zover kwam het echter bij lange na niet. Van Etten speelde opnieuw een puike partij en stond halverwege de partij met 20-2 voor. Maar bij 38-8 stokte het ritme van Noordhollander. Hij had maar liefst tien beurten nodig voor de laatste twee punten. 'Jammer van die laatste puntjes, maar ik was heel tevreden over de eerste twintig beurten,' aldus Van Etten over zijn 40-22 zege in 33 beurten, die hem weer een ronde verder bracht.

In het hoofdtoernooi komt Van Etten donderdag uit tegen de wereldkampioen Phuong Vingh Bao (11.00 uur). Vervolgens treft Van Etten de belgen Peter Ceulemans en oud-wereldkampioen Eddy Merckx. Deze wedstrijden beginnen om 15.00 en 19.00 uur Nederlandse tijd.