HO CHI MINH CITY - Het leek een memorabele dag te worden voor driebander Sam van Etten, maar zijn optreden bij de laatste 32 van de World Cup in Vietnam eindigde uiteindelijk in mineur. Na een prachtige zege op veelvoudig wereldkampioen Torbjorn Blohmdal volgden nederlagen tegen de Koreaan Cha en de Vietnamees Long. De twee Aziaten schaarden zich daardoor bij de beste zestien, terwijl voor Van Etten het toernooi erop zat.


De dag begon zo mooi voor de 27-jarige Van Etten. Van tevoren keek hij hoog op tegen Blomdahl, de Zweed die vorig jaar september nog een demonstratiepartij op zijn sponsoravond verzorgde. Blomdahl leek in Vietnam opnieuw een demonstratie van zijn kunnen te gaan geven, want de Zweed startte de partij met een serie van 10.

Maar vervolgens stokte het bij de Scandinaviër. Van Etten vocht zich knap terug en nadat de Noordhollander nog voor de break op gelijke hoogte kwam, gooide hij de schroom na de pauze van zich af. Twee series van 6 en een slotserie van 4 waren Blomdahl te machtig. Met een moyenne van 1.904 en een overwinning (40-24 in 21 beurten) zorgde Van Etten voor een enorme stunt.

De tweede partij op het programma was die tegen de Koreaan Myeung Jong Cha, die zijn eerste wedstrijd had gewonnen van de Vietnamees Long. Van Etten en Cha streden zij aan zij om de zege, in de wetenschap dat de winnaar zich zo goed als zeker voor de knock out-ronde zou plaatsen. Tot 37-37 ging het gelijk op, maar in de slotbeurt maakt Cha met een serie van drie een einde aan de strijd.

Van Etten wist op dat moment dat alleen een zege op Long, die eveneens van Blomdahl won (40-31), hem een ronde verder zou brengen. Maar de Vietnamees, die in de kwalificaties al een serie van 20 had gemaakt, bleek veel te sterk. Met series van 5, 6 en 12 nam hij al snel in de partij een grote voorsprong. Van Etten kon na de pauze nog wel iets terugdoen, maar uiteindelijk eindigde de partij in 40-29.

Van Etten reageerde na afloop gelaten op zijn uitschakeling. 'Ik was natuurlijk heel blij met mijn zege op Blomdahl. Maar in de tweede en de derde partij maakte ik veel fouten. Onbegrijpelijk na zo'n goede start. Ik probeer er maar van te leren. Ik ben weer een ervaring rijker, al had ik het natuurlijk liever anders gedaan.'

Blomdahl wist in de slotronde zijn optreden in Ho Chi Minh-City nog enige glans te geven. Na een moeizaam gevecht won hij uiteindelijk met 40-38 van Cha, waardoor Van Etten uiteindelijk als laatste in de poule eindigde.