VEGHEL - Door een ijzersterk optreden in het hoofdtoernooi van de World Cup in Veghel heeft driebander Sam van Etten de laatste zestien bereikt. De Schermerhorner won alle drie zijn partijen tegen Jeong, Thai en Zanetti en behaalde daardoor de finaleronde. Vrijdag komt Van Etten opnieuw in actie.


Met zijn optreden in het Brabantse Veghel liet de 27-jarige Van Etten zien dat hij zich inmiddels kan meten met de besten van de wereld. Want daartoe behoren de Koreaan Ye Sung Jeong, de Vietnamees Hong Chiem Thai en uiteraard de nummer één van de wereld, de Italiaan Marco Zanetti.

Ye Sung Jeong

Jeong won de eerste zes partijen in het kwalificatietoernooi en plaatste zich met een moyenne van 1.951 als beste qualifier voor het hoofdtoernooi. De Koreaan versloeg zelfs de Vietnamees Thai in de voorronde. Maar door ongekend hoog moyenne van 1.972 ging ook Thai door naar het hoofdtoernooi als nummer veertien van de ranglijst.

Van Etten, die met een wildcard tot het hoofdtoernooi was toegelaten, maakte eerst een einde aan de zegereeks van Jeong. De Koreaan startte met een knappe serie van 7, maar maakte in de elf daaropvolgende beurten slechts 2 punten. Van Etten kwam na een matige start goed terug en leidde bij de break met 21-15. Het ging daarna lang gelijk op, maar dankzij een serie van 10 maakte de Noordhollander de partij uit met 40-30.

Hong Chiem Thai

De Vietnamees Thai wordt hoger aangeslagen in de biljartwereld. Bij de World Cup in Porto verloor hij in juli de halve finale van de uiteindelijke winnaar Quyet Chien Tran, maar in de voorronde versloeg hij Phuong Vinh Bao, die enkele weken later verrassend wereldkampioen zou worden. Met zijn 22e plaats op de wereldranglijst staat hij bovendien veel hoger dan Van Etten, de nummer 93 van de ranglijst.

Maar van dat verschil was in de partij niets te merken. Weliswaar startte Thai sterk en leidde hij bij de break met 22-11, maar Van Etten boog dat verschil met series van 3, 7 en 4 om in een voorsprong. Die gaf hij niet meer uit handen, waardoor hij de partij met 40-32 in 21 beurten, met een moyenne van 1.905, in zijn voordeel besliste.

Marco Zanetti

De beslissing wie er naar de finaleronde zou gaan viel in de derde speelronde. Van Etten speelde daarin tegen de nummer één van de wereld, de Italiaan Marco Zanetti. De Noordhollander nam direct brutaal het initiatief en had na zes beurten al een 11-6 voorsprong. De geroutineerde Zanetti kwam echter sterk terug en leidde bij de break met 24-13.

Van Etten was niet onder de indruk en toonde daarmee aan dat hij het afgelopen jaar is gegroeid. Met series van 4 (2x), 5 en 9 (!) stoomde de Schermerhorner op naar de derde zege. Met een fraaie 5 punter in de laatste beurt stootte hij de Italiaanse grootmeester uit het toernooi. Tot grote vreugde van de supporters uit Schermerhorn die op de tribune in Veghel hun eigen feestje vierden.