BERLICUM - Biljarter Sam van Etten heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinale van de Masters, het Nederlands kampioenschap driebanden dat deze week in het Brabantse Berlicum wordt gespeeld. De Schermerhorner eindigde in zijn poule als eerste en speelt zaterdag (vanmiddag) om 16.30 uur tegen zijn leeftijdgenoot Joey de Kok.


Met zijn eerste plaats in poule A, met vijf punten uit drie wedstrijden, eindigde Van Etten in het veld van 16 op een voorlopige derde plaats achter Dick Jaspers en Barry van Beers. Bovendien maakte de 27-jarige Noordhollander indruk op het publiek in het Beneluxthater met een serie van 13, de hoogste van het toernooi.

Knotsgek duel

De prestatie van Van Etten mocht er zijn. Nadat hij de eerste partij tegen de Limburger Raymund Swertz met 40-28 had gewonnen, stond een dag later de nummer één geplaatste Hagenaar Jeffrey Jorrissen op het programma. In een knotsgek duel, waarbij beide spelers prachtige caramboles afwisselden met onbegrijpelijke fouten, leek Van Etten op de winst af te stevenen.

Aan het einde van de partij had hij zelfs een 36-27 voorsprong, maar vanaf dat moment stokte het bij de Schermerhorner. Jorissen kwam heel dichtbij, maar kon niet voorkomen dat Van Etten als eerste de 40 punten behaalde. In de nabeurt kwam de winnaar van de Grand Prix van Doetinchem alsnog langszij (40-40).

Daardoor mocht Van Etten zijn laatste partij tegen de ervaren Frans van Schaik niet verliezen. Maar na de eerste beurt van de Hoofddorper zakte de moed hem in de schoenen. Van Schaik startte met een serie van 10 en Van Etten slaagde er lange tijd niet in het gat te dichten.

Serie van 13

In de 22e beurt – bij een achterstand van 29 -19 – sloeg Van Etten echter alsnog zijn slag. Met een serie van 13 nam hij het initiatief over, maar leek toch het onderspit te delven toen Van Schaik vervolgens acht punten in twee beurten haalde. Van Etten herstelde zich echter uitstekend en met een fraaie serie van vijf trok hij de partij in de laatste beurt met 40-37 naar zich toe. Het leverde hem een ovatie op in de bomvolle biljartzaal.

'Dit had ik anderhalf jaar geleden niet gekund,' erkende de Schermerhorn eerlijk. 'Als een partij dan niet liep, dan liet ik te vaak het koppie hangen. Nu vocht ik mij, zowel tegen Jorissen als Van Schaik, terug. Dat is de winst die ik de afgelopen maanden heb behaald. Ik ben gegroeid en dat geeft me zelfvertrouwen voor de toekomst.'

Vanmiddag speelt Van Etten om 16.30 uur tegen Joey de Kok uit Lewedorp. Hij eindigde als tweede in zijn poule achter Glenn Hofman uit Den Haag, de man die hij in zijn eerste partij nog had verslagen. De wedstrijd is te volgen op www.tv.kozoom