ALKMAAR - Ilse Pluimers (Nederland), Letizia Paternoster (Italië) en Andrii Ponomar (Oekraïne) hebben op de derde dag van het Europees Kampioenschap op de weg het goud gewonnen in Alkmaar.

De vrijdag begon met nieuw succes voor Nederland. Ilse Pluimers soleerde naar het goud. Sofie van Rooijen veroverde zilver. Kristina Nenadovic uit Frankrijk legde beslag op het brons. Pluimers en Van Rooijen - normaal ook ploeggenoten - voerden een bekende tactiek op: Pluimers trok ten aanval en Van Rooijen stond klaar om het af te maken op het moment dat het gat gedicht zou worden. Maar het peloton weifelde te lang en de Twentse renster hield vier seconden voorsprong over op de streep. "Ik mocht van de bondscoach tot de laatste ronde aanvallen, maar we hadden een punt afgesproken vanwaar we vol voor de kaart van Sofie zouden gaan. Ik was niet gestart met het idee dat het zou lukken om hier Europees kampioene te worden. Het was mijn eerste grote toernooi en ik was best gespannen. Ook voelden de benen niet eens zo geweldig aan. Ik heb in het begin nooit om gekeken, maar later zag ik wel dat ze nog heel dichtbij waren. Op de Munnikenweg wist ik de voorsprong opnieuw uit te breiden en ook tot mijn eigen verbazing hield ik. Het is ongelofelijk dat ik hier als eerstejaars al een grote prijs weet te winnen en anderhalf jaar in die trui kan rijden."

De Italiaanse Letizia Paternoster won vervolgens het goud bij de vrouwen onder de 23 jaar. Lonneke Uneken veroverde namens Nederland brons. De winnares zei na afloop: "Ik ben heel blij met dit resultaat. De ploeg heeft heel hard gewerkt om mij hier af te zetten en zij hebben hun werk heel goed gedaan. Dit is zeker ook hun prestatie." Uneken was een blije winnares van het brons. "Natuurlijk win je graag, maar als je naar de sprint kijkt, zag je dat de winnares duidelijk de sterkste was. Ik moest nog echt tot de streep sprinten om de Portugese Maria Martins af te houden in de spurt voor de derde plek. Ik denk dat dit het hoogst haalbare was voor mij vandaag. Als eerstejaars belofte mag ik denk ik al heel blij zijn met hoe het gaat dit seizoen. Dit is voor mij echt een bekroning voor hoe goed het dit seizoen draait."

Het slotstuk bij de junioren kwam op naam van Andrii Ponomar uit de Oekraïne. Met een lange en moedige solo wist hij drie achtervolgers voor te blijven. Achter hem reden de Nederlander Enzo Leijnse, de Duitser Maurice Ballerstedt en de Italiaan Andrea Piccolo, maar zij kregen het gat niet dicht. In de sprint voor de overgebleven podiumplaatsen greep Leijnse – die eerder dit EK derde werd op de tijdrit – naast een tweede medaille. Ballerstedt greep het zilver, Piccolo het brons. Naast Leijnse reden er nog twee Nederlanders bij de eerst tien: Olav Kooij (zevende) en Casper van Uden (achtste). De Oekraïense winnaar was zwaar teleurgesteld na zijn achtste plaats in de tijdrit eerder op dit kampioenschap. Zijn coach moest hem opbeuren. "Ik ben hier superblij mee. Ik was in mijn ogen wel één van de favorieten. Maar mijn tijdrit stelde me teleur. Ik wilde de wereld laten zien dat ik beter kon en net zo goed ben als tijdritkampioen Piccolo. Dat is gelukt."


Foto's: DP Sportfotografie