BERLICUM - Driebander Sam van Etten is zijn eerste Nederlands kampioenschap flitsend van start gegaan. De 25-jarige biljarter uit Schermerhorn behaalde in de poulewedstrijd tegen Roland Uitdewillegen uit Veldhoven een eenvoudige 3-0 (10-1, 10-6 en 10-8) overwinning.


Tijdens het toernooi in Berlicum wordt in de poulewedstrijden gestreden om de 'best of five' sets. Winnaar is degene die het eerste drie sets van tien punten op zijn naam brengt.

Hoewel Van Etten zijn debuut maakte tijdens een nationale titelstrijd driebanden, was er bij hem van plankenkoorts geen sprake. Sterker nog, de Noordhollander maakt de eerste set met twee series van vijf in mum van tijd af.

In de tweede set ging de strijd aanvankelijk gelijk op. 'Ik maakte wat foutjes, maar met opnieuw een serie van vijf wist ik toch de winst binnen te halen,' aldus een tevreden Van Etten.

Opgelucht

De derde set begon Van Etten opnieuw goed met twee series van drie. Daarna stokte het ritme en kon Uitdewillegen goed terugkomen. 'Ik kwam in die derde set uiteindelijk goed weg,' vertelde Van Etten, die met nog één punt te gaan tweemaal achter elkaar miste. Omdat zijn tegenstander ook geen punt maakte kon Van Etten na elf beurten opgelucht ademhalen.

Naast Van Etten en Uitdewillegen strijden ook Volkan Cetin en Jean Paul de Bruijn in poule B. De Bruijn is na een zege in vier sets op Cetin morgen om 14.00 uur de volgende tegenstander van Van Etten. Donderdag speelt de Schermerhorner om 15.45 uur tegen Cetin. De nummers één en twee van de poule gaan naar de kwartfinale.

Het toernooi in het Benelux Theater in Berlicum is dagelijks te volgen via Ziggo (kanaal 14) en de website www.kozoom.nl .