BERLICUM - Driebander Sam van Etten heeft de kwartfinale gehaald van het Nederlands kampioenschap driebanden. De biljarter uit Schermerhorn won de laatste poulewedstrijd met 3-1 (10-6, 10-4, 8-10 en 10-5) van Volkan Cetin. Van Etten eindigde daardoor als tweede in de poule achter Jean-Paul de Bruijn. Morgen speelt hij de kwartfinale tegen Barry van Beers.


De wetenschap dat hij bij een overwinning op Cetin voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinale van De Masters zou staan, zorgde bij Van Etten voor de nodige spanning. Zijn start was, in tegenstelling tot de eerste twee partijen, moeizaam, maar omdat ook Cetin last van zenuwen had, bleef de stand lang gelijk. 'Ik was inderdaad nerveus, maar Cetin was niet energiek genoeg om dat af te straffen,' aldus Van Etten. Aan het einde van de set kwam Van Etten in zijn ritme. Met 10-6 trok hij de set naar zich toe.

In de tweede set leek Van Etten bevrijd van de spanning. Ik voelde Evenals tegen De Bruijn, een dag eerder, maakte hij twee keer achter elkaar een serie van vijf, waardoor hij nog één setzege verwijderd was van de kwartfinale.

Cetin, die vocht voor zijn laatste kans, gaf zich echter niet gewonnen. Bij de 8-8 gelijke stand maakte de Tilburger de derde set uit, waarna een vierde set noodzakelijk werd. Daarin nam Van Etten, de op één na jongste deelnemer van het toernooi, met twee series van vier een ruime voorsprong. Het beslissende punt liet nog twee beurten op zich wachten. 'De laatste bal lag een paar keer lastig, maar ik maakte het toch mooi uit. Nu naar de kwartfinale. Het toernooi is voor mij nu al geslaagd.'

In die kwartfinale, morgenmiddag om 12.00 uur, speelt Van Etten tegen Barry van Beers die zich in poule D na zeges op Raimond Burgman, Dave Christiani en Joey de Kok bij de beste acht plaatste. De Rijsbergenaar staat vijftiende op de nationale ranglijst.

Het toernooi in het Benelux Theater in Berlicum is dagelijks te volgen via Ziggo (kanaal 14) en de website www.kozoom.nl.