SCHERMERHORN - Driebander Sam van Etten heeft bij de World Cup in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh-City de laatste 32 gehaald. De biljarter uit Schermerhorn verloor weliswaar van de Vietnamees He, maar won overtuigend van de Fransman Marechal. Omdat He vervolgens verloor van Marechal, gaat Van Etten op moyenne door naar het hoofdtoernooi. 'Dit is ongekend,' was de reactie van de Noordhollander.

Van Etten was met zelfvertrouwen afgereisd naar Vietnam, nadat hij in het laatste competitieweekeinde drie zeges op rij had geboekt. Ook tegen Quoc Ho Le ging de 27-jarige Noordhollander goed van start, maar na een 16-9 voorsprong keek hij bij de break toch tegen een 21-17 achterstand aan.

Waar He, die in de verschillende kwalificatieronden de Nederlanders Adri Demming en Volkan Cetin had verslagen, na de pauze twee series van 5 en een fraaie slotserie van 9 maakte, kwam Van Etten niet verder dan 4 punten. Daardoor won He met 40-21 in 25 beurten. 'Ik speelde een hele slechte partij, maar He was de tweede helft heel goed,' was de nuchtere conclusie van Van Etten.

Dat het met de vorm toch wel goed zit bewees Van Etten in zijn partij tegen de jonge Fransman Gwendal Marechal, de nummer 38 van de wereldranglijst. Met onder andere een openingsserie van 7 en twee series van 5 nam de Schermerhorner een 20-5 voorsprong. Ook na de break scoorde Van Etten twee series van 5, waardoor hij de partij uiteindelijk met 40-21 in 20 beurten won, met een moyenne van precies 2.00.

'Ik begon de partij met twee geluksballen en een serie van 7. Dat was een lekkere start. Ik wilde een goed resultaat neerzetten, maar had daarna een zwakkere periode. Gelukkig herstelde ik op tijd,' aldus Van Etten.

Zijn moyenne bleek uiteindelijk voldoende voor een plek in het hoofdtoernooi. In de laatste partij verloor He met 40-26 in 37 van de Fransman, waardoor Van Etten met 2 matchpoints en een moyenne van 1.355 poulewinnaar werd. 'Ik had nooit verwacht dat He een moyenne van onder de 1 zou spelen. Deze poulezege is ook voor mij een grote verrassing.'

Van Etten speelt in het hoofdtoernooi morgenochtend om 05.00 uur Nederlandse tijd tegen de Zweed Tornjorn Blomdahl. Daarna volgen partijen tegen Nguyen Chi Long (Vietnam) en Myeung Jong Cha (Korea). De partijen zijn te volgen via www.umb.cuesco.net