SCHERMERHORN - Na het sluiten van Café 's Lands Welvaren is Schermerhorn geconfronteerd met een nieuwe klap. Deze week werd bekend dat er een einde komt aan de Prutmarathon van Schermerhorn. Het inmiddels legendarische evenement werd 42 jaar lang georganiseerd in de Mijzenpolder tijdens het kermisweekend in het dorp.


De afgelopen twee jaar kon het evenement vanwege corona al niet doorgaan. Inmiddels is duidelijk dat het land alwaar de Prutmarathon, tevens bekend als Open NK, al jaren wordt georganiseerd verkaveld gaat worden. Aangezien er volgens de organisatie geen vervangende opties zijn is daarom besloten de stekker er na 42 jaar uit te trekken.

Nadat dit afgelopen week al de ronde deed kwam de organisatie van de Prutmarathon zaterdag et een persbericht op de eigen social media:

"Om maar met de deur in huis te vallen, niet om de hete brij heen te draaien en recht voor zijn raap te zijn:

De legendarische Prutmarathon van Schermerhorn, zelfs open NK, houdt op te bestaan.

We hebben de afgelopen 2 jaar vanwege de corona-perikelen geen Prutmarathon kunnen organiseren op de kermiszondag. Dit was voor een ieder vast weinig verrassend, de mededeling van het stoppen van de Prutmarathon kan en zal dat mogelijk wel zijn. Daarom een korte toelichting hoe de huidige situatie ons dit heeft doen besluiten.

Het terrein (land) waarop de Prutmarathon wordt georganiseerd is in al deze jaren beschikbaar gesteld zonder daar vanuit de organisatie enige vorm van compensatie tegenover te hoeven stellen. Dit heeft de Prutmarathon de gelegenheid gegeven te groeien tot het evenement zoals we het vandaag de dag allemaal kennen. Wij zijn hier uiteraard altijd ontzettend dankbaar voor geweest en zijn dit nog steeds. Echter is er weinig zo constant als verandering. Dat hebben we in Schermerhorn ook recentelijk nog aan den lijve ondervonden met het sluiten van onze geliefde dorpskroeg. Een grote verandering heeft ook plaatsgevonden op het terrein (land) van de Prutmarathon. Momenteel wordt het land verkaveld, hierdoor is het oorspronkelijke Prutmarathon parcours ingrijpend veranderd, waarbij veel sloten inmiddels gedempt zijn of nog gedempt gaan worden. Hierdoor waren we genoodzaakt om op zoek te gaan naar mogelijke alternatieven. We hebben hierover intensief overleg gevoerd met de betrokken partijen. De Prutmarathon van Schermerhorn, het Open NK, staat bekend om de intensiteit en de vele slootjes waar de deelnemers doorheen moeten ploeteren. Het is een uitdaging om het parcours af te leggen en het passeren van de finishlijn geeft de deelnemers altijd een fantastisch gevoel. Een nieuwe/aangepaste opzet van de Prutmarathon is uiteraard in vele vormen overwogen, maar we hebben moeten concluderen dat we het karakteristieke gevoel van ‘onze Prutmarathon’ met alle mogelijke alternatieven niet kunnen benaderen in de huidige situatie en hebben daarom, met pijn in het hart, besloten om de organisatie van het Open NK Prutmarathon niet voor te zetten.

We kijken met trots terug op hetgeen de Prutmarathon van Schermerhorn is geworden en teweeg heeft gebracht in de afgelopen jaren. Grote dank gaat in het bijzonder uit naar de oud bestuursleden van Stichting Rock Schermerhorn, de organisatie achter het Open NK Prutmarathon van Schermerhorn, te weten Erik Jonk, Niels Schuit, Ronald Kluft, Willem Schuit, John van Dongen, Arnoud Borsjes en John van Eindhoven en trouwe hoofdsponsor Café ’s Lands Welvaren.

We willen via deze weg ook de landeigenaren, sponsoren, bezoekers, deelnemers en alel vrijwilligers enorm bedanken voor hun beschikbaarheid, inzet en mooie anekdotes van maar liefst 42 edities van de Prutmarathon en 25 jaar Open NK!

Allemaal bedankt en tot ziens op de kermis zondag (nieuwe stijl) in Schermerhorn!"

Vriendelijke groet,

Het bestuur van Stichting Rock Schermerhorn


Foto's: DP Sportfotografie