ALKMAAR - Zondagmiddag 14 maart moest ijsbaan De Meent er weer aan geloven, het ijsseizoen liep officieel ten einde nu de ijsmeester de ijsvloer laat smelten. Een seizoen met een uitgebreid coronaprotocol, online reserveringssysteem en mondkapjes maar zonder evenementen of een recreatief programma. Op zaterdag 9 oktober 2021 opent de ijsbaan de deuren voor een nieuw schaatsseizoen.


"Dit seizoen zal ik niet snel vergeten," begint Roy Lennings, namens Alkmaar Sport locatiemanager van sportcomplex De Meent. "We zijn gestart met het tekenen van een contract met FDS Signmakers als nieuwe partner voor de 400-meterbaan. Een goed begin van een seizoen vol mooie plannen voor bijvoorbeeld een kerstvakantieprogramma voor families en met diverse grote schaatswedstrijden in de agenda zoals de finale van een schaatsmarathon meerdaagse, de Holland Cup lange baan en als kers op de taart het NK Marathon. Helaas werd dit snel anders."

"De coronamaatregelen stelde een maximum aantal schaatsers op de baan. Het online reserveringssysteem had een beperkt aantal plekken per tijdsslot en door de avondklok moesten de avondblokken worden geschrapt. Helaas hebben wij regelmatig enthousiaste schaatsers moeten teleurstellen omdat alle reserveringen snel vergeven waren. Het is niet anders. Ik ben er trots op dat we samen onze verantwoordelijkheid hebben genomen en met z'n allen de maatregelen goed hebben nageleefd waardoor we konden blijven schaatsen," vertelt Lennings. Waar binnensportaccommodaties sinds de lockdown gesloten zijn, mocht de ijsbaan – een buitensportlocatie - haar deuren na 24 uur weer openen. De ijsbaan was open voor trainingen en om de conditie op peil te houden. "Volgend seizoen hopen we ook gezinnen hier weer echt een gezellig dagje uit te bieden. Het Alkmaarse IJsplein staat in de startblokken!"

Klanttevredenheid

1067 schaatsers hebben na afloop feedback gegeven over hun ervaringen. "Wij zijn constant bezig om de maximaal haalbare ijskwaliteit te leveren. In de zomer van 2020 is ons koelsysteem opnieuw ingeregeld. En met succes: Waar in 2018 42% van de ondervraagden tevreden was over de kwaliteit van het ijs, is dat in 2020 ruim 60%," aldus Lennings. "We onderzoeken momenteel of winddoeken de effecten van de wind kunnen verminderen. Andere verbeterpunten die we na tips van schaatsers deze zomer doorvoeren zijn een visuele plattegrond van het complex, extra bewegwijzering naar kleedkamers en de ijshal, nieuwe doeken met het EHBO telefoonnummer en een betere duiding van de EHBO-behandelruimte." 99% van de schaatsers is te spreken over de houding van het personeel waarbij 86% vindt dat het personeel zich goed tot super goed opstelt. "Ook dat is natuurlijk voor ons team een enorme opsteker. Vrijwel iedereen vond het heerlijk om op het ijs te staan. Als eindcijfer ontvingen wij een 7,8 gemiddeld, een vol punt hoger dan 2018."

Lennings sluit af: "Het was een uitdagend jaar waarbij we regelmatig moesten inspelen op nieuwe coronamaatregelen. Toch zijn we heel blij dat heel veel schaatsers hebben genoten van onze mooie schaatssport. Met de beperkte schaatsmogelijkheden op De Meent was het heerlijk dat we de ijzers hebben kunnen onderbinden op het natuurijs. Wij zien volgend jaar iedereen weer graag op De Meent. Zet alvast 9 oktober 2021 in de agenda want dan is de feestelijke start van het nieuwe ijsseizoen. Hopelijk een nieuw seizoen dat bruist van mooie evenementen en gezellige activiteiten."