GROOTSCHERMER - Yvanka de Reus uit Grootschermer is Nederlands kampioen bouwtimmeren geworden. Zij is hiermee de eerste vrouwelijke mbo-student die het goud bij het bouwtimmeren heeft veroverd. De studente van het Horizon College en mede-opleider ESPEQ (locatie Heerhugowaard) stond 31 maart en 1 april in de finale van Skills Heroes; dé landelijke vakwedstrijden voor mbo-studenten.


De vakwedstrijden voor mbo-studenten worden elke jaar georganiseerd door Skills Netherlands. Namens het Horizon College hadden elf studenten zich gekwalificeerd voor de finales. Per opleiding deden 8 mbo-studenten mee met de landelijke finale van Skills Heroes.

Eerste meisje ooit

Yvanka de Reus (17) wordt mede-opgeleid door ESPEQ. Haar opleidingsbedrijf is Jonker en Meijerhof. Yvanka: Ik vind het heel gaaf dat ik eerste ben geworden, het eerste meisje ooit. Ik heb de jongens laten zien dat meisjes ook kunnen timmeren en hierin kunnen uitblinken. We moesten een dakconstructie maken. Het was een lastige opdracht want alles moet tot op de millimeter kloppen. Ik had de opdracht binnen de tijd af en ik was er tevreden over.’ Nu ligt het WK in China voor Yvanka in het verschiet. ‘Dat lijkt me heel gaaf. Ik ben benieuwd wat er nu op mijn pad komt en welke kansen ik krijg.’

Meer medailles

Er waren meer medailles voor studenten van het Horizon College. Sam Strijbis uit Dirkshorn werd verkozen tot de beste sanitaire- en verwarmingstechnicus van het land. Hij wordt mede opgeleid door IW Noord-Holland. Zilver was er voor verpleegkundige Laura van Engen uit Westwoud en Robin Berkhout uit Andijk veroverde brons bij de meubelmakers.

Femke Al uit Alkmaar kwam uit bij het lassen, als eerste meisje ooit. Zij behaalde de achtste plaats.