DE RIJP – Onder leiding van de Japanse boekbinder/kunstenaar Yuriko Miyoshi is er zaterdag 16 april een workshop in Museum Jan Boon. Tussen 14.00 en 16.00 uur kan iedereen doorlopend aanschuiven om kennis te maken met de wereld van Ukiyo-e prenten met Moku-hanga (= Japanse houtsnede-)techniek. Je kunt zelf een mooi kaartje drukken op Washi (= Japans papier), en mee naar huis nemen. En dat tegen alleen de materiaalkosten (5 euro voor een set).

Bezoekers kiezen eerst welk papier ze willen. Na een korte uitleg en demonstratie gaan we, met behulp van al gesneden platen, als suri-shi (de drukker) proberen de houtsneden met mooie Japanse klassieke ontwerpen af te drukken. Dat doen we met inkten op waterbasis, yamato nori (niet-toxische lijm) en paardenharen borstels. We drukken op Japans papier (officieel door Unesco geregistreerd als immaterieel cultureel erfgoed) met een baren (een Japans traditioneel instrument).

Het drukken zelf duurt ongeveer vijf minuten. Van tevoren opgeven hoeft niet. Graag contante betaling bij Yuriko. De workshop wordt gegeven in het kader van de tentoonstelling Box your Book, handgemaakte dozen met daarin het lievelingsboek van de maker, georganiseerd door de Stichting Handboekbinden, met inzendingen van deelnemers uit dertien landen.

De expositie is elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien in Museum Jan Boon, Rechtestraat 146 in De Rijp. Gratis entree en gratis Jan Boon wandelroute.