OTERLEEK - Op 24 maart j.l. kreeg Korenmolen de Otter in Oterleek bezoek van Nico Papineau Salm, voorzitter van vereniging De Hollandsche Molen. Omdat de vereniging dit jaar 100 jaar bestaat, bezoekt hij 100 molens. Korenmolen De Otter was de 93e in de reeks. Op uitnodiging van stichting @schermermolens kwam Papineau Salm naar Oterleek om te praten over onder andere de molenbiotoop, erfgoedbeleid, financiën en het werven van vrijwilligers en molenaars.


De Vereniging De Hollandsche Molen is een landelijke organisatie die de belangen van de molens behartigt en samen met het Gilde van Molenaars zorgt voor belangstelling voor de molens en het ambacht van molenaar. De vereniging is in 1923 opgericht en viert haar honderdjarig bestaan met tal van activiteiten zoals een molenfestival, een jubileumboek, het NK-molenkruien en deze 100-molenstour van de voorzitter.

De Schermer Molens Stichting heeft in totaal 15 molens, waarvan molen de Otter de enige korenmolen is. De overige 14 zijn poldermolens. Ook is De Otter de enige buitenkruier, de poldermolens zijn allemaal binnenkruiers. Samen met de Museummolen is de enige molen van de stichting die niet wordt bewoond.

De drie molenaars gaven een demonstratie van het malen. Ze vermalen een mengsel van tarwe en rogge tot veevoer, bestemd voor de Herenboeren Duinstreek. Een initiatief van een groep inwoners uit Bergen, Egmond, Schoorl en Alkmaar die samen op een duurzame manier gezond voedsel produceren met respect voor boer, dieren en natuur. Op korenmolen De Otter worden op zaterdag ook leerling-molenaars opgeleid.

Naast de molen is een bakkerij en een bakkerswinkel van Fermento. Het molenbedrijf biedt een beschermde werkomgeving aan mensen voor wie ‘gewoon’ werk te ingewikkeld of veeleisend is en waarin het ambacht centraal staat. In het molenbedrijf werken tien mensen met een beperking. Zij malen graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten in de bakkerswinkel op het molenerf en serveren koffie en thee met iets lekkers op het terras.

Molen de Otter is open voor bezoek, bijvoorbeeld tijdens de Nationale Molendagen zaterdag 13 en zondag 14 mei, Schermer Maaldag zondag 3 september en Open Monumentendag zondag 10 september. De molen en de bakkerij krijgen ook vaak bezoek van groepen leerlingen van basisscholen of bijvoorbeeld nieuwe Nederlanders. En voor wie houdt van varen of fietsen: De Otter is onderdeel van de route 'Cultureel varen en fietsen', een samenwerking tussen de Schermer Molens, de Broekerveiling, het Poldermuseum in Heerhugowaard en het Kaasmuseum in Alkmaar.

Aanwezig op 24 maart: Nico Papineau Salm (met rode sjaal, De Hollandsche Molen). Molenaars Martijn Jansen en Peter Volmer, Noor Ney, Agnes de Boer en Joop Krul (bestuursleden Schermer Molens Stichting. Petra Tromp en Gonna de Reus (Erfgoed Alkmaar) en Natasja Rikken en Romy Langenberg (Raphaelstichting)