OTERLEEK - De provincie Noord-Holland start in oktober 2023 met groot onderhoud aan de hefbrug Oterleek over de Ringvaart van de Heerhugowaard.


Het brugdek wordt vernieuwd en volledig vervangen door een nieuw brugdek van staal. Ook treft de provincie alvast voorbereidingen zodat de brug op afstand bediend kan worden. De werkzaamheden duren tot en met mei 2024. De brug tussen de Huygendijk (N508) en de Oterlekerweg is vanaf oktober circa 7 maanden afgesloten voor het verkeer en de scheepvaart.

Wanneer de werkzaamheden aan de brug exact starten is nu nog niet bekend. Zodra dat bekend is organiseert de provincie samen met gebiedsaannemer BAM/Equans/Krinkels een informatiebijeenkomst voor direct omwonenden.

Tijdelijke pontonbrug voor voetgangers en fietsers

Om de hinder voor de omgeving te beperken zorgt de provincie voor een tijdelijke pontonbrug. Voetgangers en fietsers kunnen daardoor tijdens de werkzaamheden de Ringvaart van de Heerhugowaard blijven oversteken. Voor het autoverkeer geldt wel een omleidingsroute.

Aansluiting brug op bediencentrale

De provincie combineert de onderhoudswerkzaamheden met de voorbereidingen die nodig zijn om de brug op afstand te kunnen bedienen vanuit Weg & Waterhuis de Langebalk in Heerhugowaard. Om de brug in de toekomst veilig - vanuit de bediencentrale - te kunnen openen en sluiten plaatst de provincie slagbomen en hoge masten met camera’s, zodat de brugbedienaar goed zicht heeft op de brug. Door deze werkzaamheden te combineren met het groot onderhoud hoeft de brug niet nog een keer afgesloten te worden. Naar verwachting wordt de brug in mei 2024 aangesloten op de bediencentrale. Door de bediening van de bruggen in Noord-Holland steeds meer vanuit één punt te organiseren worden brugopeningen beter op elkaar afgestemd, dat zorgt voor een betere doorstroming voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer.

Meer informatie

Met vragen of klachten kunnen omwonende en geïnteresseerden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Ook zijn de werkzaamheden in de regio te volgen op www.noord-holland.nl/Alkmaar en via de regionale Facebookpagina (@AlkmaarNH).