GROOTSCHERMER - De eerste officiële wedstrijd van de nieuwe knikkerclub De Vrolijke Stuiter wordt zaterdag 11 mei gehouden op de knikkerbaan tegenover het Raadhuis van Grootschermer. De wedstrijd begint in de namiddag, rond de klok van 16.00 uur.

De Vrolijke Stuiter maakte vorig jaar een voortvarende start. Het initiatief van Dirk Plugboer en Moop Klinkhamer sloeg aan en binnen korte tijd hadden meer dan veertig mensen zich als lid aangemeld. Zij zullen komende zomer, gehuld in kledij uit de vorige eeuw, elke derde zaterdag van de maand in actie komen.

"Ik had niet verwacht dat de knikkersport in Grootschermer nog zo leefde," vertelt initiatiefnemer Dirk Plugboer. "Dat is natuurlijk heel leuk, want de sport mag niet in de vergetelheid raken." Moop Klinkhamer is het helemaal met hem eens. "Het leuke is dat er ook een speciale wedstrijd voor vrouwen wordt gehouden. Dat is uniek, want de knikkersport is eigenlijk altijd een mannenaangelegenheid geweest."

Knikkerdorp
Dat klopt inderdaad. Grootschermer is vanouds het knikkerdorp van Noord-Holland. Lange tijd werd er iedere zondagmiddag geknikkerd op verschillende locaties bij het Raadhuis. Heren in het zondagse pak, geboren en getogen in Grootschermer, bonden om 12.30 uur de strijd met elkaar aan. De inzet waren oude centen en daar werd fel om gestreden.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er een einde aan de traditie. Later pakte een groep enthousiaste mannen de strijd weer op tijdens een jaarlijkse ontmoeting. De nieuw opgerichte knikkerclub gaat komende zomer maandelijks een wedstrijdmiddag organiseren.

Infobord
Naast de knikkerbaan in Grootschermer is inmiddels een bord geplaatst, met daarop kort de historie van de knikkersport. Ook worden de spelregels uitgelegd en er staat een aantal foto's op van knikkerhelden uit het verleden. Het bord is er gekomen met financiële steun van de gemeente Alkmaar.

Tijdens de knikkerwedstrijd is het Raadhuis van Grootschermer voor het publiek geopend. Tot 17.00 uur kan men er terecht voor een bezoek aan het bijna 400-jarige gebouw. Gastheren en gastvrouwen vertellen op verzoek interessante verhalen over de geschiedenis van het gebouw. Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor de historie van de knikkersport.

Zes keer
Knikkerclub De Vrolijke Stuiter houdt komende zomer iedere derde zaterdag van de maand een wedstrijd. De start is om 16.00 uur. Na 11 mei zijn er wedstrijden gepland op 15 juni, 20 juli, 17 augustus en 14 september. Ook wordt er in de zomer op een nog nader te bepalen Leeghwaterdag geknikkerd.