STOMPETOREN - Terwijl het nieuwe dorpshart van Stompetoren steeds meer vorm krijgt verdwijnt er tegelijkertijd ook een hoop historie in de dorpskern. Afgelopen week is men bijvoorbeeld begonnen met de sloop van Het Schermer Wapen.

Het gebouw is al jaren gezichtsbepalend in de dorpskern en deed al tientallen jaren dienst als het bekende café-restaurant in de regio. Elk weekend, met name in het voorjaar en de zomer zat het terras steevast vol met bezoekers, veelal fietsers, die even een tussenstop met koffie of een verfrissing deden. Ook voor de lunch of diner kon men immer in het Schermer Wapen terecht. De grote zaal van het pand werd veelal gebruikt door plaatselijke verenigingen, zoals Toneelgroep Wapenspel, en de feestvereniging, maar ook tal van artiesten hebben opgetreden tijdens de jaarlijkse kermis in juni zoals in de omgeving bekende bands als Shoreline, BREAK, Seasm en de Dizzy Man's Band.

Een nog oudere generatie in het dorp heeft er zelfs nog in de schoolbanken gezeten, want voordat de huidige basisschool De Wiekslag in 1977 werd gebouwd deed het gebouw immers tientallen jaren dienst als openbare school. De tand des tijds had echter wel zijn invloed op het gebouw dat in 1932 werd gebouwd, en nadat begin januari de eerste paal voor het nieuwe dorsphart werd geslagen is men nu overgegaan tot de sloop van Het Schermer Wapen en zal er binnen afzienbare tijd een supermarkt komen op deze plek.

Een paar meter verderop zijn de contouren van het nieuwe dorpshart al duidelijk zichtbaar want op de plek van het voormalige handbal- en voetbalveld van SSV staat inmiddels een nieuw pand wat dienst moet doen als horecagebouw en zijn er tal van nieuwe woningen gebouwd. Hoewel er dus een hoop historie verdwijnt in Stompetoren krijgen de dorpelingen er ook heel veel moois voor terug.