SCHERMER - Ze willen de inwoners van Groot Alkmaar bereiken. Om kunstliefhebbers te laten zien dat Schermer kunstenaars een eigen identiteit hebben en veelal kwalitatief hoogwaardig werk leveren. ‘De Schermer is een dynamische gemeenschap. Met professionele kunstenaars, die mensen verrassen, ontroeren en soms ook overdonderen. Dat laten we zien tijdens de Kunstroute,’ legt bestuurslid Kees Paradies uit.


Drie jaar geleden startte hij samen met Marion Leijen en Jannie Tensen met een Kunst en Cultuurdag in de Schermer. Maar al snel was duidelijk dat de stichting Cultuur Platform Schermer zich uitsluitend moest richten op beeldende kunstenaars. De tweede editie werd omgedoopt tot een tocht langs kunstateliers in de hele Schermer. Nu, bij de derde editie, nemen er maar liefst 55 kunstenaars deel, die exposeren op 23, vaak verrassende, locaties.

‘Vorig jaar is de Kunstroute in ons gezicht geëxplodeerd. Van alle kanten kregen we positieve reacties. Kunstenaars wilden graag deelnemen, mensen uit de dorpen gaan massaal op pad en bezoekers van buiten de Schermer maken kennis met het prachtige gebied en de diversiteit aan werken. De Kunstroute leeft heel erg in de polder en bij een derde editie is dat best bijzonder,’ aldus Paradies.

Diversiteit
Kunstliefhebbers komen volledig aan hun trekken. Ze treffen beelden aan van verschillende materialen, schilderijen in diverse technieken, keramiek, foto’s, typografiek, textieltechniek en sieraden. ‘Het leuke van de Kunstroute is dat de kunstenaars beide dagen op locatie aanwezig zijn. Bezoekers komen dus direct in contact met de mensen die de kunstwerken hebben gemaakt. Daardoor ontstaan er leuke gesprekken in een hele prettige sfeer.’

Het bestuur van de Stichting heeft de afgelopen maanden heel veel tijd besteed aan de voorbereiding van de Kunstroute. Paradies beaamt dat het soms wel eens uit de hand loopt. ‘Wij staan voor kwaliteit en willen het evenement zo goed mogelijk organiseren. Dat vergt heel veel tijd en energie. Voor de volgende editie willen we ons bestuur mogelijk uitbreiden. Dan kunnen we de taken nog beter verdelen.’

Kunstmarkt
Plannen heeft het bestuur genoeg. ‘We willen het niveau van de Kunstroute volgend jaar verder verhogen en misschien een kunstmarkt organiseren. Kunstenaars hebben behoefte aan een platform en wij faciliteren ze. Dan verwachten we van hen kwaliteit en inzet. Afgelopen jaar bezochten 2500 mensen de verschillende locaties. Dat aantal hopen we dit jaar weer halen,’ zegt Paradies enthousiast.

De komende week zet het bestuur de puntjes op de i. Op Facebook en de website www.cultuurplatformschermer.nl vindt men alle informatie over het evenement dat gratis te bezoeken is. Hoewel de naam anders doet vermoeden is er geen specifieke route. ‘Iedereen is vrij zijn eigen route te kiezen. De 23 locaties zijn duidelijk gemarkeerd. Mensen kunnen bewust op zoek gaan naar hun favoriete kunstenaar, maar ze kunnen zich ook laten verrassen. Dat is het leuke van de Kunstroute.’

De exposities vinden plaats in ateliers, kerken, een raadhuis, restaurants en zelfs in de timmerschuur van het Noorderpolderhuis. Op iedere locatie zijn folders aanwezig, zodat deelnemers aan de route kunnen zien waar ze op 24 en 25 augustus terecht kunnen.