ALKMAAR - Eén keer dit seizoen kunnen Alkmaarders en bezoekers genieten van het spektakel van de kaasmarkt. Vrijdag 1 oktober van 10.00 tot 12.00 uur doen de kaasdragers en kaasmeisjes hun uiterste best om te laten zien hoe de Alkmaarse kaasmarkt van weleer in zijn werk ging.

En precies tot 12 uur op die vrijdag kan gestemd worden voor de Molenprijs 2021. Daarvoor is Bovenmolen G uit Schermerhorn in de race. Want... zonder kaas geen kaasdragers en zonder molens geen kaas. Tientallen stoere rieten molens maalden in de zeventiende eeuw polders als de Schermer en de Beemster droog. Zo ontstond nieuw land, vruchtbaar land waar boeren hun koeien konden laten grazen. Er verrezen stolpboerderijen met grote stallen en op die boerderijen en later in corporaties werd kaas gemaakt. Terwijl de molens nog vele jaren de polders zouden drooghouden, werd de kaas in Alkmaar op de markt gebracht en verkocht aan de klant.

Tegenwoordig malen elektrische gemalen de polders droog. Gelukkig zijn er nog enkele poldermolens over. In de Schermer staan er nog 14, waarvan één is ingericht als Museummolen. Stuk voor stuk prachtige rietgedekte molens met tegenwoordig stalen wieken.

Stevig staal en helaas, toch gaat het soms mis. Op 6 juli dit jaar brak tijdens een stevige wind één van de roedes van Bovenmolen G bij Schermerhorn. De gebroken wiek, die nog een halve slag maakte, richtte veel schade aan de molen aan. Metaalmoeheid was de conclusie en dat viel buiten de dekking van de verzekering.

Het is een zielig gezicht zo'n gebroken wiek en een gehavende molen. Door mee te doen aan de VriendenLoterij Molenprijs kan de eigenaar, de Schermer Molens Stichting, maar liefst € 75.000,- winnen of in ieder geval één euro per stem. En de stemmer kan een mooie prijs winnen: een molenarrangement met overnachting voor maar liefst € 450,-.Stemmen kan nog 1 dag, en de laatste twee stemuren zijn precies tijdens de Alkmaarse Kaasmarkt. De digitale stembus sluit vrijdag 1 oktober om 12.00 uur! Stemmen kan via https://Molenprijs.nl/BovenmolenG.De stem moet daarna nog bevestigd worden.

Op woensdagmiddag 13 oktober horen de vijf deelnemende molens welk bedrag ze in de wacht hebben gesleept.