ALKMAAR - Op vrijdag 30 augustus introniseert wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar, vier nieuwe ambassadeurs voor Noordhollandse kaas. De nieuwe leden treden toe tot het Ere-gilde Noordhollandse Kaas. Voorafgaand aan de intronisatie openen ze gezamenlijk de Alkmaarse kaasmarkt door het luiden van de bel en leggen ze op de markt een proef van bekwaamheid af.


De heren Rick Brantenaar (Vakcentrum, Woerden), Winand Callewaert (Retail Partners Colruyt Group, Mechelen (B)), Alain Mostaert (Milcobel CVBA, Brugge (B)) en Jeroen Schouten (Van Tol Versunie, Heerhugowaard) treden vanwege hun grote verdiensten voor Noordhollandse kaas toe tot het Ere-gilde Noordhollandse Kaas. De intronisatie wordt gedaan door de voorzitter van het Ere-gilde Noordhollandse Kaas, wethouder Dijkman en vindt plaats om 11.15 uur in het stadhuis van Alkmaar.

Ere-gilde Noordhollandse Kaas
In 1990 werd in Alkmaar de Stichting Ere-gilde Noordhollandse Kaas opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel vakmanschap, kwaliteit en onderscheid van de Noordhollandse kaas uit te dragen. Jaarlijks worden een aantal personen die zich op enigerlei wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Noordhollandse kaas, uitgenodigd om toe te treden tot het Ere-gilde. In de stichting Ere-gilde Noordhollandse Kaas nemen deel de kaasproducenten FrieslandCampina-Zijerveld, CONO Kaasmakers en de gemeente Alkmaar.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein.

NB
De pers is van harte uitgenodigd om bij het programma aanwezig te zijn.
10.00 uur officiële opening van de Alkmaarse kaasmarkt (Waagplein) door de viernieuwe leden & afleggen proef van bekwaamheid
11.00 uur einde programma op de kaasmarkt.
11.15 uur intronisatie in de raadzaal van het stadhuis van Alkmaar, Langestraat 97.
12.00 uur einde officieel programma.