SCHERMERHORN - Beeldend kunstenaar Nic Jonk werd geboren in Schermerhorn en woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Grootschermer. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat hij overleed en daarom vindt er van mei tot en met september tussen deze dorpen een Nic Jonk-vaartocht plaats.

Het initiatief voor de vaartocht, uitsluitend voor groepen, komt van Het Kleinste Huisje van Schermerhorn en het Raadhuis van Grootschermer. De drie uur durende, educatieve tocht, voert van Schermerhorn naar Grootschermer vv. en komt langs Museum en Beeldentuin Nic Jonk.

De tocht start bij Het Kleinste Huisje waar de vader van Nic Jonk is geboren. Daarna gaat de tocht door de verstilde slootjes van de Eilandspolder langs Museum en Beeldentuin Nic Jonk. De tocht geeft niet alleen een mooi beeld van het Natura 2000-gebied, maar vertelt ook op hoofdlijnen het leven van Nic Jonk.

In het Raadhuis van Grootschermer is een kleine expositie over de kunstenaar. Deelnemers krijgen daar een kopje koffie, waarna er een rondleiding volgt door het bijna 400 jaar oude Raadhuis. Tegenover het Raadhuis bevindt zich het graf van Nic Jonk op de begraafplaats naast de kerk. Tenslotte vertrekt de boot vanaf de steiger bij de knikkerbaan richting Schermerhorn.

Men kan deze tocht als groep boeken via varen@kleinstehuisjeschermerhorn.nl. De kosten bedragen € 10,00 per persoon met een minimum deelname van 10 personen (minder mag ook, maar dan blijft de prijs € 100,00). Na de vaartocht is een bezoek aan de beeldentuin mogelijk.