DE RIJP - Tijdens de Open Monumentendag, komende zondag 12 september, zijn er in het Land van Leeghwater maar liefst 23 monumenten voor het publiek toegankelijk. Daarnaast zijn er vijf ‘Verhalen in de buitenlucht’ en in Grootschermer wordt er een knikkerdemonstratie gegeven. In De Rijp bespeelt Christiaan Winter het carillon. Reden genoeg om zondag naar Graft, De Rijp en Schermer te komen.

Bezoekers van de Open Monumentendag kunnen in een groot aantal dorpen in het Land van Leeghwater terecht. In Schermerhorn nemen 7 monumenten deel, in De Rijp zijn 6 monumenten geopend. Verder kan men terecht in Graft (2), Grootschermer (2), Zuidschermer (2), Rustenburg (1), Oterleek (1), Noordeinde (1) en Stompetoren (1). De deelnemende monumenten zijn herkenbaar aan de activiteitenvlag.

Verhalen
‘Verhalen in de Buitenlucht’ worden gehouden bij het Raadhuis van De Rijp waar theatergroep Vive les Gueux optreedt. In Grootschermer houdt Bob Kiel een lezing over de rol van Jan Adriaenszn. Leeghwater in de regio, in de tuin van Museum Jan Boon vertelt Fré Harmsen een verhaal over deze oude Rijper reder.

In Graft is er een praatpaal met informatie over de zerkenvloer, bij de Museummolen van Schermerhorn houdt Aldert Pilkes een lezing over twee gerestaureerde wagens en bij de Groene Zwaan in De Rijp weet Joep Surie alles over de walvisvaart. Bij de Noordeinder Vermaning tenslotte word je door Cees Molenaar bijgepraat over slibaardewerk van het Schermereiland.

De monumenten in het Land van Leeghwater zijn zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De lezingen worden verspreid over de dag gehouden en zijn vrij toegankelijk. Voor een actueel overzicht van alle bezienswaardigheden kun je terecht op www.openmonumentendagalkmaar.nl.

Folder beschikbaar
In de meeste monumenten is ook de prachtige folder over het evenement beschikbaar. Daarop staat informatie en je treft er plattegronden aan van de dorpen uit het gebied.

Tenslotte vind je digitale informatie, foto’s en filmpjes via de QR-codes bij de monumenten. Het is dus belangrijk dat je je mobile meeneemt. En op diverse plekken zijn zogenaamde ‘Kijksleutels’ die je helpen het monument snel te leren kennen. Bij de monumenten wordt zoveel rekening gehouden met de coronamaatregelen die door de overheid zijn genomen.

Kortom, het wordt mooi weer en het Land van Leeghwater biedt u heel wat mogelijkheden om er een mooi dagje van te maken. Kom zoveel mogelijk op de fiets of ga wandelen.