OTERLEEK - De hefbrug in Oterleek, de brug tussen de Huygendijk (N508) en de Oterlekerweg is vanaf 14 november 2023 tot en met eind april 2024 afgesloten voor autoverkeer. De brug over de Ringvaart stamt uit 1952 en is toe aan groot onderhoud.


De provincie vernieuwt onder andere het brugdek en treft alvast voorbereidingen zodat de brug in de toekomst op afstand bediend kan gaan worden. Tijdens de werkzaamheden wordt het autoverkeer omgeleid en is de vaarweg gestemd. Om de hinder voor de omgeving te beperken plaatst de provincie een tijdelijke brug voor voetgangers.

De hefbrug Oterleek zou in eerste instantie afgesloten worden voor ruim 7 maanden: van 16 oktober tot en met eind mei 2024. De planning is aangepast en daarmee de periode van afsluiting en hinder voor met name het autoverkeer ingekort. De brug is afgesloten van 14 november tot en met eind april 2024. De voorbereidende werkzaamheden starten op 11 oktober en eind mei 2024 zijn alle werkzaamheden afgerond.

Omleiding

Het autoverkeer volgt van14 november tot eind april 2024 de omleidingsroute via de Huygendijk (N508), Rustenburgerweg, Noordervaart en Oterlekerweg, en vice versa.

De start van de hefbrug Oterleek is afgestemd op herinrichting van de N243, zodat de regio – ook tijdens werkzaamheden aan de weg – bereikbaar blijft. De werkzaamheden aan de N243 zijn inmiddels afgerond en de Schermerhornerweg, Middenweg en Noordervaart (N243) open voor verkeer.

Tijdelijke voetgangersbrug

Tijdens de werkzaamheden kunnen voetgangers en fietsers (met de fiets aan de hand) gebruik maken van de pontonbrug om de Ringvaart van de Heerhugowaard over te steken. Om te zorgen dat fietsers afstappen en de brug veilig gebruikt kan worden, komt er een zogenaamde fietssluis (‘slingerhekken’) op de brug. De provincie houdt hierbij zo veel mogelijk rekening met de toegankelijkheid voor speciale fietsen zoals bakfietsen en driewielfietsen.

Stremming voor de scheepvaart

De Ringvaart van de Heerhugowaard is vanaf 2 november 2023 volledig gestremd voor de scheepvaart tot eind april 2024. In verband met de voorbereidende werkzaamheden geldt vanaf 11 oktober een breedte beperking.

Werkzaamheden

Gebiedsaannemer BAM/Krinkels/Equans vernieuwt in opdracht van de provincie het brugdek door een nieuw brugdek van staal. De heftorens worden gerenoveerd, de trappen ervan verwijderd om te voorkomen dat zwemmers er af springen. De houten damwand van de oever bij de parkeerhaven wordt vervangen door een betonnen damwand. De aannemer verhoogt de leuningen op een deel van de (aan)brug en de brug krijgt een nieuwe coating-/verflaag.

Om te voorkomen dat de brug later nog een keer afgesloten moet worden voor verkeer combineert de provincie de onderhoudswerkzaamheden met de voorbereidingen die nodig zijn om de brug op afstand te kunnen bedienen vanuit Weg & Waterhuis de Langebalk in Heerhugowaard. Slagbomen en hoge masten met camera’s worden daarom alvast geplaatst.

Meer informatie

Met vragen of klachten kunnen omwonende en geïnteresseerden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Kijk op www.noord-holland.nl/oterleek of volg de regionale Facebookpagina.