HOORN - Al 85.000 bezoekers heeft het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn mogen ontvangen sinds ze een grootse LEGO tentoonstelling half december opende. Reden voor het museum om de expositie over 90 jaar LEGO te verlengen tot 7 januari 2024. Tijdens de Herfst- en Kerstvakantie, en in de weekenden, verwacht men weer veel bezoek.

De populariteit van de bouwsteentjes is geen verrassing voor museumdirecteur Hans Stuijfbergen: “We hebben natuurlijk de nodige ervaring de afgelopen bijna 30 jaar met dit soort thema’s. We waren het eerste museum in de Benelux met een Barbie expositie in 1994 en met een Playmobil expositie in 2008. Ook kwam Meccano in 2001 aan bod en toonden we LEGO al eens in 1997. “25 jaar Sesamstraat” in 2000 was ook een groot succes. Toen we vorig jaar een unieke LEGO-collectie, in feite een compleet museum, konden overnemen twijfelde ik niet. Met zo’n 12 vrachtwagens vol bouwsteentjes en bouwwerken was het een gigantische klus. In enkele maanden stond hier een prachtige tentoonstelling over de 90-jarige geschiedenis van het merk LEGO, van het eerste houten speelgoed en de eerste steentjes tot collecties van de afgelopen decennia. En sinds deze zomer hebben we zelfs drie zalen vol LEGO-bouwsels en diorama’s.”

Drie generaties op bezoek

Voldoende redenen om de tentoonstelling te verlengen. Tijdens de Kerst- en Voorjaarsvakantie was het al erg druk maar ook afgelopen zomermaanden, zeker als het weer minder was, kwamen honderden bezoekers per dag naar de voormalige gevangenis op het Oostereiland. Jong en oud want LEGO is allang niet meer alleen speelgoed, veel volwassenen bouwen ook met de steentjes. Van historische gebouwen tot bloemstukken, van bekende automodellen tot kunstwerken voor aan de muur. Het gebeurde dan ook geregeld dat twee of zelfs drie generaties voor de vitrines stonden of zich vergaapten aan meters hoge of lange bouwsels. Uiteraard heeft het museum ook een bouwhoek waar men zelf aan de slag kan. Gelukkig heeft de koffiehoek uitzicht op de bouwers want die willen vaak niet naar huis.

LEGO-landschap met treinen en vliegtuigen groot succes

Vlak voor de zomervakantie was ook de zaal met onder meer drie diorama’s gereed gekomen. Er is een Star Wars deel waar ruimteschepen voorbij schieten en een Harry Potter landschap met rijdende trein, vliegende draak en draaiende trappen. In het City diorama rijden treinen en auto’s, draaien kranen en kermisattracties en zorgen geluiden en lichtjes voor interactie. Door zelf op knoppen te drukken kunnen bezoekers voor actie zorgen. Zelfs nieuwe modellen als de Concorde en een grote LEGO Technic hijskraan zijn in deze zalen te bewonderen. De allerkleinste bezoekers kunnen er met DUPLO treinen spelen.

Heb je niets met LEGO? Dan is een bezoek aan het Museum van de 20e Eeuw nog steeds een aanrader. De talloze interieurs en duizenden apparaten en gebruiksvoorwerpen duwen je op een prettige wijze terug in de tijd. Meer informatie is te vinden op www.MuseumHoorn.nl