NEDERLAND - Aan het eind van november krijgen we voor het eerste met een vleugje winter te maken. Doordeweeks worden de nachten al een stuk kouder met plaatselijk kans op nachtvorst. tegen het eind van de week, mogelijk in het volgende weekend, is er een gerede kans op winterse buien.


In de nacht van zondag naar maandag ontstaat er een noordoostenwind die niet alleen de buien van zondag wegvoert, maar ook voor koude lucht zorgt. Vrijwel overal is het 's nachts nog zo'n drie graden boven nul, maar regionaal kan wat nachtvorst aan de grond voorkomen. Overdag komen de maxima rond de acht graden uit en daarbij komt regelmatig een waterig zonnetje door.

In de nacht naar dinsdag is het voornamelijk in het zuiden behoorlijk koud met kans op nachtvorst. Bij een matige noordenwind kan de temperatuur richting de tien graden gaan waarbij het in eerste instantie droog blijft. Vanuit het noorden wordt het echter bewolkter en grijzer met kans op wat lichte regen.

Woensdag draait de matige wind naar het zuiden en lijkt het grotendeels droog te worden al is er plaatselijk wat lichte motregen mogelijk. De temperaturen liggen in de nacht tussen de 3-5 graden en overdag tussen de 6-8 graden.

Ook donderdag zal de gemiddelde temperatuur in het gehele land rond de zeven graden blijven. Bij een matige zuidenwind kan het er soms grijs en kil uitzien, maar plaatselijk ook een waterig zonnetje doorbreken.

Op vrijdag gaat de nog altijd matige wind terug naar het noorden en dit kan wel eens voor de eerste winterse buien gaan zorgen. Na een koude nacht ziet het er wellicht overdag nog goed uit, maar dichterbij het weekend wordt de buienkans steeds groter en op zaterdag en zondag kan daar zomaar natte sneeuw of hagel bij zitten. Ook dan zal het 's nachts rond het vriespunt liggen of iets daarboven en overdag rond de zeven graden.