ALKMAAR - Edelsmid, fotograaf, kunstschilder, ondernemer, vader. De Nederlandse duizendpoot Marc Lange (1972) is het allemaal. Maar boven alles is hij sieraadontwerper. Op 21 jarige leeftijd is zijn ster al rijzende en hij vestigt zijn naam voorgoed als hij in 2001 zijn eigen winkel annex atelier opent in hartje Alkmaar. Inmiddels is hij een begrip in binnen- en buitenland. Zijn stijl is puur en origineel. Hij mixt luxe en vrouwelijkheid met een vleugje brutaliteit. Onder zijn handen ontstaan de mooiste sieraden die hun weg moeiteloos vinden naar een breed publiek. Zijn motto: ontwerpen gaat om eigenheid, dus blijf jezelf prikkelen.


Marc is afkomstig uit een creatieve familie met aan moederskant kunstenaars en musici. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij over goede artistieke genen beschikt. Hij wist al vrij snel dat hij talent had en edelsmid wilde worden. Hij belandde op de Vakschool Edelsmeden in Schoonhoven en vanaf dat moment kon zijn glansrijke carrière beginnen. Op de Vakschool ontdekt hij zijn liefde voor bijzondere materialen als titanium en zirkonium. Titanium is een hard en stug metaal dat veel wordt gebruikt in de luchtvaart, de ruimtevaart en de medische wereld. Al experimenterend komt Marc erachter dat je met titanium ook mooie sieraden kunt maken. Door de mat grijze kleur heeft het materiaal een moderne uitstraling. Bovendien kun je met de kleur eindeloos spelen: door verhitting ontstaan de meest intense tinten. Zirkonium heeft veel raakvlakken met titanium. Het is ook een hard materiaal met een eigen vormentaal in prachtig antraciet grijs. Traditionele edelmetalen als goud, platina en zilver worden in de mix met deze moderne metalen opeens spannend en eigentijds.

Kers op de taart in alle creaties van Lange is de diamant. Net als titanium en zirkonium is diamant slijtvast; het is de hardste edelsteen die er is. Daarnaast zorgt de rijkdom van diamant voor een opvallend contrast met het hightech titanium en zirkonium.