Mevrouw Cha noemt haar jin xuan oolong de chardonnay onder de theesoorten. Het is een absolute favoriet uit het assortiment van Mevrouw Cha. Vooral in de feestmaanden natuurlijk! Maar waarom wordt het nu eigenlijk chardonnay thee genoemd?

WAT IS CHARDONNAY THEE?

Dit komt door de mooie lichte geur en smaak van karamel met een botertje. (Iets met water... en in je mond lopen…) De theeboer voegt lactose toe aan de stoom waarmee de theebladeren zijn verhit. Hierdoor smaakt jin xuan oolong zoals jin xuan oolong smaakt. Bovendien is dat de reden waarom het ook wel milky oolong wordt genoemd.

OOIT GEHOORD VAN OOLONG THEE?

Althans, dat verklaart het “milky” gedeelte. Oolong is een theesoort tussen groene (niet geoxideerde) en zwarte (volledige geoxideerde) thee in. Oolong is deels geoxideerde thee en heeft uiteindelijk dus een beetje van beide werelden. De mate van oxideren bepalen de theeboeren. Deze jin xuan oolong is een licht geoxideerde oolong en behoudt zo de frisse kenmerken van een groene thee gecombineerd met een hint van het krachtige karakter van zwarte thee.

JIN XUAN OOLONG PAST BIJ…

Met deze smaaknotities in je achterhoofd, kun je je nu vast wel voorstellen dat de jin xuan oolong ontzettend goed samen op het menu kan worden gezet met bijvoorbeeld romige, hartige taarten of heerlijke, zoete slagroomsoesjes. Een broodje jonge kaas doet het eveneens uitstekend met onze chardonnay thee. Door de smeuïge, romige en zachte smaak van de kaas is het liefde op het eerste gezicht bij die twee. Iets om aan te denken bij jouw volgende ontbijtje, of lunch! Nog beter… Kom mee proeven bij een theeproeverij of theeproeverij met lunch bij Mevrouw Cha. Zo leer je de thee kennen en kun je bij de lunch direct proeven wat smaakcombinaties kunnen doen met thee.

DE TWEELING THEE VAN JIN XUAN

Theesommelier Linda van Mevrouw Cha is niet alleen op reis geweest naar China. Taiwan hoort ook bij één van haar theebestemmingen. Daar werd ze opnieuw overdonderd door de smaken van een milky oolong variant. Dat kan heel goed, want er bestaan meerdere milky oolong soorten op deze aardbol. En gelukkig maar, want ondanks dat het familie is, kennen beiden andere smaakprofielen. Benieuwd naar het verschil met deze Taiwanese milky oolong?

Nog meer weten over thee met handige tips, inspirerende verhalen, bonus recepten, leuke acties en Mevrouw Cha nieuwtjes? Schrijf je hier in voor één keer in de twee weken een update direct in jouw mailbox en krijg meteen een GRATIS e-book.