SCHERMERHORN - Wie komende zondag door de mooie Mijzerpolder heen komt moet niet vreemd opkijken als men grote groepen mensen tegenkomt die bedolven zijn onder de modder. Dan wordt namelijk voor de 40e keer de Prutmarathon van Schermerhorn georganiseerd. Het traditionele rondje door de weilanden naast het complex van Sporting S waarbij men 63 sloten moet trotseren in 3600 meter (3 rondjes) staat inmiddels ook voor de 23e keer te boek als Open Nederlands Kampioenschap.

Wie de Nederlandse titels dit jaar gaat opeisen is de grote vraag, maar vrijwel alle favorieten uit het verleden gaan ook dit jaar weer van start. Gerwin Groot (foto) uit Zuidschermer is daarbij de te kloppen man. Groot wist inmiddels vijf keer de titel op te eisen in de laatste zes jaar. Alleen in 2015 moest hij wegens een blessure verstek laten gaan en ging de titel naar Jurriën Entius uit Hoogkarspel. Verleden jaar wist Groot echter de orde te herstellen en pakte hij voor plaatselijke favoriet Lars Insing zijn vijfde nationale titel. Schermerhorner Insing die al twee keer tweede werd heeft reeds aangegeven dit jaar niet mee te doen wegens een blessure, maar desondanks zijn er genoeg gegadigden die het Groot komende zondag lastig willen maken.

Bij de vrouwen gaat Claudia Rijkhoff uit Wervershoof van start als grote favoriet want zij wist de laatste drie edities op haar naam te schrijven. Voor haar zal de concurrentie vooral komen van de nummers twee en drie van vorig jaar, Maya Blokdijk uit De Rijp en Bianca Balvert (Wijdewormer) en wellicht van de Heerhugowaardse Noor Kuilboer die regerend kampioen is bij de jeugd, maar dit jaar voor het eerst bij de vrouwen zal starten. Gelijk met de vrouwen gaan ook de veteranen (36+) van start. Hier zal drievoudig kampioen Ron Molenaar uit Broek op Langedijk uit zijn op revanche nadat hij in 2016 werd geklopt door Heerhugowaarder Ronald Nijssen.

Nadat de jeugd, gevolgd door de vrouwen/veteranen, en de heren senioren hun wedstrijd hebben gelopen volgt ook nog de wedstrijd voor de groepen (2 manches van 2 ronden). Hierbij dient een team van vijf personen (minimaal één vrouw) het parcours af te leggen met een rubberboot. Hierbij is er niet alleen een prijs voor de snelste tijd maar tevens voor de schoonste dame. Het zal in deze modderpoel dus een hele uitdaging worden om de vrouwen zonder een spatje prut naar de overkant te krijgen.

De 40e Prutmarathon van Schermerhorn start komende zondag 9 juli om 11.30 uur met de jeugd van 12 t/m 15 jaar. Om 12.00 uur gaan de vrouwen/veteranen van start gevolgd om 13.00 uur door de mannen. Om 14.00 uur is dan het slotstuk met de groepen. Kijk voor meer info op www.prutmarathon.nl