ALKMAAR - De interactieve maquette van het Hollands Kaasmuseum is afgelopen woensdagmiddag officieel geopend door wethouder Pieter Dijkman van de gemeente Alkmaar. De meertalige interactieve maquette laat met audiovisuele- en laserprojecties de historie van zuivel en kaas in Noord-Holland zien.

Na twee jaar waarin het Kaasmuseum regelmatig de deuren moest sluiten vanwege de coronapandemie was Joop Brakenhoff van het museum zeer content dat Pieter Dijkman als "wethouder kaas" zoals hij het zo mooi omschreef. mede omdat de gemeente het Kaasmuseum immer gestund heeft, ook in de periode gedurende de pandemie.

Wethouder Dijkman, bezig aan één van zijn laatste plichtplegingen daar hij na de gemeenteraadsverkiezingen afscheid neemt als wethouder, haalde zijn eigen verleden nog aan in de kaasindustrie met een vader en oom die in Castricum begonnen met de handel in kaas en aanverwante artikelen, om vervolgens de maquette toonbaar te maken aan alle aanwezige vrijwilligers van her Kaasmuseum.


Over het Kaasmuseum

Door de corona pandemie heeft het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar de afgelopen twee jaar de deuren regelmatig moeten sluiten. Het museum heeft de stille periode gebruikt om een aantal vernieuwingen te realiseren. Nu museumbezoek gelukkig weer zonder beperkingen mogelijk is, kunt u komen genieten van de nieuwe aanwinsten van het museum.

Zo is eind 2021 “De Wereld van Zuivel” als nieuw expositieonderdeel geopend. Dankzij een bijdrage van Friesland Campina en de Verenigde Consumptie Melkbedrijven (VCM) als loyale partners van het Hollands Kaasmuseum leert de bezoeker in de nieuwe expositie alles over zuivel en zuivelproducten. Ga terug in de tijd met zuivelverpakkingen uit een ver verleden, met de zuivelreclames van weleer, met melk in de hoofdrol als ‘de witte motor’ en bewonder de Gouden Loeki voor de Melkuniereclame “Ik zei nog zo: geen bommetje!”.

Vanaf deze maand beschikt het Kaasmuseum over een meertalige interactieve maquette over de historie van zuivel en kaas in Noord-Holland met Alkmaar en de Waag als centrum. Audio-visuele en laserprojecties laten die ontwikkeling tussen 1600 en het heden op een interactieve wijze en in meerdere talen zien. De eerste periode loopt van 1600 tot 1850 met moerasachtige polders en zelfkazende boeren. De periode van 1850 tot 1950 laat vooral de opkomst van de vele cooperatieve kaasmakerijen zien. Rond 1900 waren er daarvan al meer dan 100 in Noord-Holland. De periode van 1950 tot heden toont vooral de automatisering en schaalvergroting. In elke periode komen zowel de melk- en kaasproductie als de kaashandel de kaasconsumptie en het transport aan bod.

Tenslotte is er voor de bezoekers een kaasautomaat geplaatst waar men overheerlijke jonge, jongbelegen, belegen, oude of komijnenkaas kan kopen. Zo wordt het kaasmuseum niet alleen leuk en leerzaam maar ook nog extra lekker. Kortom: een complete kaasbeleving voor jong en oud.

Meer informatie, openingstijden, prijzen en tickets: www.kaasmuseum.nl