OTERLEEK - Op 9 oktober is het 50 jaar geleden dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) Korenmolen De Otter in Oterleek heeft aangewezen als Rijksmonument. Ter gelegenheid daarvan krijgt de molen op 6 oktober een fraai monumentenschild ‘opgespeld’ door Christiaan Griffioen, erfgoedmedewerker van de gemeente Alkmaar. Het schild is ontwikkeld door de ANWB in samenwerking met de RCE.


Rijksmonumenten zijn bouwwerken of restanten daarvan, waarvan we in Nederland vinden dat deze van groot algemeen belang zijn vanwege de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Oterleek kent 5 Rijksmonumenten: naast Korenmolen De Otter ook vijf monumentale boerderijen. Ook de Strijkmolens bij Rustenburg staan in het monumentenregister genoemd onder Oterleek.

Wat is er zo fraai aan De Otter? Zowel de molen als de historische plek. De Otter is een achtkante buitenkruier, gebouwd in 1900 en met een grote landschappelijke waarde. De molen is nog als korenmolen in gebruik en heeft een maalstoel met twee koppels maalstenen. De roeden zijn voorzien van een Oud-Hollands wieksysteem en zeker vermeldingswaardig is dat de roeden (één roed = twee wieken) meer dan 140 jaar oud zijn, ze zijn afkomstig van een een andere molen. In 1646 is op deze plek een korenmolen gebouwd. Deze korenmolen brandt in 1899 af en wordt in het jaar 1900 vervangen door de huidige molen.

Korenmolen De Otter is eigendom van de Schermer Molens Stichting. Het is de enige korenmolen én buitenkruier in de Schermer. De stichting is trots op de fraaie molen en heeft daarom het monumentenschildje aangevraagd. In bijzijn van de molenaars, medewerkers en cliënten van Fermento (de bakkerij naast De Otter), het bestuur van de stichting en vertegenwoordigers van de gemeente Alkmaar, wordt (is) het schildje op 6 oktober onthuld.