ALKMAAR - Vanaf 1 juli is het standbeeld voor Truus Wijsmuller te zien op de Gewelfde Stenen Brug in Alkmaar. Het beeld wordt op 29 en 30 juni geplaatst. Het beeld zou in april groots worden onthuld, maar dat kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Er is gedacht aan verschuiven van het programma naar het najaar, maar dat stuit op te veel onzekerheden. Daarom gaan ook die plannen niet door.

De Alkmaarse Truus Wijsmuller bracht haar jeugd door op Mient 14, de huidige Foodbar 1480. Ze was praktisch van aard en strijdlustig als het erop aan kwam. Dat blijkt uit haar moedige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog en juist ook in de jaren daarvoor. In die tijd redde zij de levens van duizenden vluchtende kinderen uit diverse Europese landen. Dat waren met name kinderen van Joodse komaf. Dit deed zij eerst kleinschalig door een veilig onderduikadres te regelen. Later organiseerde ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’, die op de sokkel is te lezen. Ook na de oorlog zette zij zich in voor kinderhulp, vooral in Suriname. Haar heldendaden bleven lang onbekend en ondergewaardeerd. Ook in haar geboortestad Alkmaar was zij niet bekend. Nu is in onze gemeente een straat naar haar vernoemd en wordt zij geëerd met een groot standbeeld. De bronzen Truus is omringd door kinderen en kijkt vanaf de Gewelfde Stenenbrug uit op haar oude woonhuis.

Viering geboortedag, 21 april
Op Truus Wijsmullers geboortedag, 21 april, zou haar standbeeld ceremonieel worden onthuld. Dat zou mooi een mooi gebaar zijn geweest in het herdenkingsjaar ‘75 jaar Vrijheid’. De plannen werden noodgedwongen verplaatst naar het najaar, maar ook die mogelijkheid is nog te onzeker. Daarom zijn de plannen afgelast en wordt het beeld geplaatst zonder publiek. De beeldhouwers Lea Wijnhoven en Annet Terberg brengen het beeld een bezoek , samen met burgemeester Piet Bruinooge. Hun idee kon worden gerealiseerd dankzij vele sponsoren, aangevoerd door de Historische Vereniging Alkmaar. De vereniging ontwikkelt momenteel een educatief programma rond het vluchtelingenthema, met in de hoofdrol Truus Wijsmuller. Hopelijk kan Truus’ geboortedag volgend jaar wél feestelijk worden gevierd en markeert die dag de start van een nieuwe traditie in Alkmaar.