ALKMAAR - Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Vandaag voert hij een gesprek met Roos Smit van Smit’s Boer&Goed. Roos startte bij het melkveebedrijf aan de Noordervaart 188 een winkel waar streekproducten te koop zijn. Alles voor een goede en eerlijke prijs.

Sinds 7 jaar wonen Roos en haar man Vincent en hun drie kinderen bij het melkveebedrijf. Het melkveebedrijf wordt gerund door Vincent en haar schoonvader. In de toekomst willen zij het bedrijf overnemen.

Hoe groot is het veebedrijf?
“We hebben 90 melkkoeien en nog 60 stuks jongvee. Het jongvee hebben we om in de toekomst te kunnen groeien. Pieter Dijkman: “Leveren jullie aan CONO, want dan krijgen jullie een toeslag op de melk? ” Roos:”Ja inderdaad, wij leveren aan CONO en via hen aan Ben & Jerry’s ijs. Daarvoor moet je meedoen aan een ‘caring dairy’ programma waarin de koeien 120 dagen buiten moeten lopen, bij ons zijn dat zelfs 180 dagen. In 2014 hebben we ook een nieuwe stal gebouwd met twee robots. Onze koeien hebben ‘vrij-koe-verkeer waardoor ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Als de koeien druk hebben op de uier komen ze naar de robot. Daar krijgen ze andere voeding, lekkerder brokken. De koeien kunnen zo zelf bepalen wat ze doen en heerst er een heerlijke rust in de stal.

En jullie hebben er ook een boerderijwinkel!
Roos: “Ik kom eigenlijk uit de horeca. Maar toen begin dit jaar ons derde kind werd geboren was ik daardoor in het weekend te veel weg. Met mijn man samen heb ik gekeken naar dingen waar ik blij van wordt. Dat is het omgaan met mensen. In de boerderijwinkel komt het bij elkaar: Mens en Boer. Ik ben vier momenten per week open. En sta dan vaak constant in de winkel.”

Welke producten verkoop je?
Roos: “Je kunt bij ons rauwe melk kopen en dat mogen wij enkel en alleen verkopen uit de melktap. Je tapt bij ons dus je eigen rauwe melk. Deze melk kunnen mensen met een lactose intolerantie vaak ook drinken. Verder hebben we een mooi assortiment met verse groenten. boerenkoeienkaas, boerenschapenkaas, boerengeitenkaas, vruchtensappen, producten van de molen, tarwebloem, vlees op bestelling, wild uit het land en de zuivel komt uit de Zuidermeer.” Enthousiast vertelde de wethouder daarna over Alkmaars Goud, de eerste Alkmaarse kaas, Roos heeft ook interesse om dat in haar boerderijwinkel te gaan verkopen.

Wat merk je van de coronatijd?
We zijn gestart in coronatijd. Begin dit jaar kwamen steeds meer mensen ons erf op voor melk. We hebben toen een melktap neergezet, omdat we alleen op die manier melk mogen verkopen. Maar we wilden meer bieden. Zo komen mensen voor streekproducten bij ons en geven we de boeren in de omgeving een podium. Mensen zijn vaak toe aan een frisse neus en gaan niet graag naar de supermarkt. Ze zoeken ons dus echt op. En als de staldeur van het jongvee openstaat dan mogen ze ook een kijkje nemen in de stal. Dat willen ze graag, zo wordt het echt een uitje. De winkel brengt boer en burger bij elkaar.”

Hebben jullie ook een landelijke samenwerking met boeren?
Het is een eigen initiatief, er zijn zaken zoals de Boerenlandwinkel, maar dan ben je vaak geen eigen baas. We hebben al met zoveel regels te maken en dit wilden we juist naar ons toetrekken. Ik wil mensen ook bewust maken van bijvoorbeeld de aardappelprijs. De boeren krijgen maar 4 cent per kilo en daarvoor zitten ze in weer en wind met hun handen in de klei. Ik vraag vanaf een euro per kilo, dan heb ik misschien iets minder maar die boer krijgt een goede prijs. Ik wil vooral doen waar ik blij van word en dat is van die dingen. “