ALKMAAR - In Museum Jan Boon in De Rijp (gemeente Alkmaar) staat onder de noemer ‘Cheese and More’ in de maand mei de Alkmaarse kaasmarkt centraal. Er zijn schilderijen en keramiek van Ingrid Kruyssen en fotografie van Evert Winkelman en José Kappelhof. Ingrid Kruyssen is al 26 jaar ladyspeaker op de kaasmarkt. Evert Winkelman legt inmiddels bijna dertig jaar de kaasmarkt in fotografie vast.

Kruyssen heeft voor deze expositie het voltallige kaasdragersgilde geportretteerd. ‘Een bewerkelijk project, maar ik werd heel blij van het schilderen van al die portretjes! Een kleurrijk overzicht van kaasdragers en de kaasvader zal de museumwanden sieren’, zegt ze. Naast schilderijen exposeert Ingrid met bestaande en nieuwe keramiekbeelden, waaronder ook een kaasmarkttafereeltje. Haar schilderstijl is kleurrijk en enigszins impressionistisch, met als resultaat herkenbare beelden.

Net als tijdens haar eerdere tentoonstelling in Museum Jan Boon, in 2022, heeft ze gastexposanten uitgenodigd. Ten eerste is dat Evert Winkelman. Hij fotografeert sinds zijn vijftiende voor de Alkmaarse kaasmarkt. Ooit uitgenodigd door de toenmalige kaasvader Jan van Staten om eens te komen kijken op de vrijdagse kaasmarkt in Alkmaar, liep Evert daar zoals hij zegt ‘een ongeneeslijk kaasvirus op’. Bijzonder is dat zijn fotografie geen reguliere beelden van vrolijke kaasdragers bevatten die kazen verplaatsen naar De Waag. Voor de tentoonstelling in Museum Jan Boon ligt de focus meer op het publiek rondom de markt en foto’s van verregende kaasmarkten, die desondanks slechte weersomstandigheden vrolijke plaatjes opleveren.

De derde exposant is José Kappelhof. Zij legt zich toe op portretfotografie en stillevens. Vooral portretfotografie heeft haar interesse, omdat zij graag met mensen werkt. José weet een prachtige sfeer te creëren in haar werk en vindt het een uitdaging het mooie ‘Rembrandtlicht’ te vangen. Haar fotoshoots zijn goed voorbereide projecten, waar model, accessoires en de juiste kleding met zorg op elkaar afgestemd zijn. De foto’s van José passen qua sfeer en thema prachtig bij de expositie.

De opening is op zondag 5 mei om 15.00 uur en wordt verricht door Bart Sikkens, kaaszetter op de markt. Vanaf 14.30 uur is er live jazz met pianist Steven Hupkens. Steven is pianodocent aan het Amsterdams Conservatorium en begeleidt Ingrid deze dag ook met wat mooie zangstukken. Iedereen is welkom de opening bij te wonen.