STOMPETOREN - Op vrijdag 11 oktober vindt de herdenking van de Slag bij Rustenburg plaats bij het monument op de begraafplaats van de PKN kerk van Stompetoren aan de Noordervaart 122. Deze herdenking is ook het startmoment van de 75 jaar vrijheid in Alkmaar.

Belangstellenden kunnen om 14.30 uur verzamelen in de PKN kerk aan de Noordervaart. Om 14.45 uur start het officiele programma waarbij om 15.00 uur 2 minuten stilte gevolgd door het leggen van een bloemstuk bij het herdenkingsmonument door burgemeester en zijn echtgenote. Na afloop houdt burgemeester P.M. Bruinooge zijn toespraak in de PKN kerk.

Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen. Hun lot was een mislukte wapendropping door verraad, een hinderlaag en wraak van de Duitse bezetter.

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij “Houtlust”, gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als "de slag bij Rustenburg".

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.