ALKMAAR - Op zaterdag 4 mei vinden in de gemeente Alkmaar vier verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats. En op zondag 5 mei is er in Cultuurpark De Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival waarbij het Bevrijdingsvuur ontstoken wordt.

Herdenken op 4 mei, vieren op 5 mei
Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa, de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei de dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Het thema hiervoor is dit jaar: “In vrijheid kiezen”.

Alkmaar: Grote Sint Laurenskerk, 19.00 uur
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Leerlingen van OBS De Fontein dragen zelfgeschreven gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance - dirigent Otto de Jong – en stadsorganist Pieter van Dijk verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en mevrouw Bruinooge leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur is de twee minuten stilte gevolgd door het defilé. Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en scouting De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.

Oudorp/Sint Pancras: Stille Tocht en herdenking, 19.20 uur
Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Namens het college van Alkmaar is wethouder Paul Verbruggen aanwezig. Tijdens de herdenkingsceremonie leggen burgemeester Leontien Kompier en wethouder Ad Jongenelen van Langedijk samen met wethouder Paul Verbruggen een krans.

Stompetoren: Jongerencentrum ’t Honk, 19.30 uur
Om 19.45 uur vertrekt het gezelschap in stilte vanuit jongerencentrum ‘t Honk naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Elly Konijn-Vermaas. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt de wethouder een toespraak. Anja Schouten, politiechef Eenheid Noord-Holland en oud- gemeentesecretaris van gemeente Schermer, spreekt over Het verschil maken. Mevrouw Appel draagt een gedicht voor en vier jeugdleden van het HB Inspirationskoor zingen twee liederen.

De Rijp: Grote Kerk, 18.30 uur
Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst is een expositie “Vechten voor Vrijheid” te bezichtigen. Wethouder Pieter Dijkman houdt een toespraak en leerlingen van basisschool De Balein dragen gedichten en verhalen voor. Rocky Tuhuteru (1959), presentator, houdt zijn lezing over het Indische en Molukse verzet. Om 19.45 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd en twee minuten stilte in acht genomen gevolgd door het defilé. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

Alkmaar: Bevrijdingsfestival, 5 mei van 12.30 - 20.30 uur
Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert voor de 24e keer in Cultuurpark De Hout het bevrijdingsfestival. Live optredens, kinderfestival en speeddaten met veteranen. In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Even na middernacht starten hardlopers van o.a. de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas, met de fakkel aan de estafette van 200 km naar de Alkmaarderhout