ALKMAAR - Stichting Freedom Flame NL luidt op vrijdag 12 april precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de kaasmarkt kan beginnen. In de aanloop naar het jubileumjaar van 75 jaar bevrijding en in het kader van de tulpenmarkt opent Stichting Freedom Flame NL, in het bijzijn van studenten Bloem en Design en directeur Wim van Reenen van het Clusius College de kaasmarkt. Zij zijn allen op uitnodiging van wethouder Elly Konijn-Vermaas.

Leven in vrijheid
De Stichting Freedom Flame NL heeft tot doel het creëren van bewustwording rondom het thema ‘Leven in Vrijheid’. De tulp Freedom Flame staat voor de boodschap “Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world”. Deze boodschap is op 13 september 1948 gegeven door Field Marshal Bernard Law Montgomery bij het ontsteken van het vrijheidsvuur. In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door Montogomery naar het D-day strand in Normandië gebracht en vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Vanaf dat moment brandt het Bevrijdingsvuur permanent en is het de basis voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette die in de nacht van 4 op 5 mei plaatsvindt. Een groep lopers haalt in de nacht van 4 op 5 mei in estafetteverband het vuur op uit Wageningen en brengt dit naar Alkmaar. De gemeente Alkmaar doet hier samen met atletiekvereniging Hylas aan mee. Het vuur wordt op 5 mei ontstoken tijdens het bevrijdingsfestival in De Hout.

De wens van de stichting is dat de tulp in 2020 bij alle oorlogsmonumenten in Nederland gaat bloeien.

Pop Up Tulpen Experience
Studenten Bloem & Design van het Clusius College waren eind maart de trotse uitbaters van de Pop Up Tulpen Experience op het Waagplein in Alkmaar. Als blijk van waardering zijn zij speciale gast, samen met directeur Wim van Reenen.

25.000 Tulpen
Voor het vierde jaar op rij sieren op deze dag 25.000 tulpen de kaasmarkt. Dat levert natuurlijk prachtige foto’s op. Na afloop van de kaasmarkt delen de kaasmeisjes en kaasjongens de tulpen uit aan de bezoekers.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 – 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 – 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.