ALKMAAR - De gemeente Alkmaar sluit aan bij het project van de brandweer, Veiligheidsregio Noord- Holland Noord, het Rode Kruis en GGD Hollands Noorden om inwoners te helpen hun woning veiliger te maken. Inwoners krijgen concrete tips en instructies waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Ook start Alkmaar met een pilot voor slimme sensoren.

Veel leed door valongelukken en woningbranden te voorkomen
Valongelukken worden een steeds groter probleem. In 2019 liepen in Nederland 79.900 65+’ers ernstig letsel op bij een valongeluk en kwamen 4720 ouderen te overlijden aan de gevolgen van een val. Veel van die ongevallen vinden in en om het huis plaats.

"Ieder jaar rukken onze ambulance- en brandweercollega’s honderden keren uit voor ongelukken en branden in huis. Een val van de trap, vlam in de pan of brand in de wasdroger: een ongeluk zit in een kleine hoekje en heeft vaak grote impact op de bewoners en omwonenden."
Aldus regionaal brandweercommandant Krishna Taneja.

"Ook in Alkmaar is hier vaak sprake van. In 2018 kwamen van de 65+’ers, 6.013 ten val in hun huis, waarvan er 1.879 medisch behandeld moesten worden. Dit kan worden voorkomen. Naast valongelukken, veroorzaken ook woningbranden veel leed en schade. Met wat kleine aanpassingen zoals rookmelders, goede verlichting en antislipmateriaal, kan veel leed voorkomen worden! Kijk eens rond in je woning wat jij kunt aanpassen."
Wethouder WMO Robert te Beest

Woongemak is kinderspel
In dit project draait alles dan ook om één doel: inwoners helpen hun woning veiliger te maken zodat ze brand en valongelukken kunnen voorkomen. Om zicht te krijgen op wat er verbeterd kan worden in huis, kunnen inwoners zelf een woningcheck doen. Op www.woongemakiskinderspel.nl staat een korte interactieve quiz én een handige checklist waarmee je zelf je huis kunt nalopen. Hierin staan tips voor kleine aanpassingen die het verschil kunnen maken in bijvoorbeeld de gang, woonkamer, keuken of badkamer. Kom je er zelf niet uit? Dan vind je op de website organisaties in de buurt die kunnen helpen.

Woningchecks
Om zicht te krijgen op wat er verbeterd kan worden in huis, kunnen inwoners zelf een woningcheck doen. Op www.woongemakiskinderspel.nl staat een korte interactieve quiz én een handige checklist waarmee je zelf je huis kunt nalopen. Mensen die hierna nog meer hulp nodig hebben, kunnen een woningcheck krijgen door de brandweer.

Pilot slimme sensoren
Alkmaar voert naast deze campagne ook een pilot (Leefsamen) uit voor het plaatsen van slimme sensoren bij senioren die nog zelfstandig wonen. In de woning worden dan kosteloos rookmelders, een paniekknop, een bewegingsmelder en deursensoren geplaatst. De sensoren waarschuwen naasten (familie, bekenden of buren) als er nood is.

Op woensdag 24 maart van 15:30 tot 16:30 uur wordt er een webinar georganiseerd met informatie over de pilot voor geïnteresseerden en hun naasten. De inschrijving voor het webinar en de pilot kan via www.leefsamen.nl/alkmaar of door te bellen met 0407800641. Let op, inschrijving voor de pilot kan tot 5 april en er is een maximaal aantal deelnemers voor de pilot.