ALKMAAR - Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Dylan Bijl, mede-compagnon van sportschool Dynamic Fit, die met ingang van 1 juli weer klanten in het pand mag verwelkomen. Wethouder Dijkman is vanuit zijn beide portefeuilles sport en economie benieuwd hoe het Dynamic Fit de afgelopen tijd is vergaan en wat de toekomstverwachtingen zijn.

Hoe is de afgelopen periode voor jullie verlopen?

Wat waren positieve en minder positieve zaken?“Nou, we hebben betere tijden gekend!”, zegt Dylan Bijl met een kwinkslag. Trots meldt hij: “De afgelopen 5 jaar hebben ik samen met mijn compagnon Mo Ouaziz kunnen bouwen aan een mooi sportbedrijf met maar liefst 3300 m2 over twee etages en met 2600 leden, die met all-in-abonnementen aan fitness, groepslessen, zwemmen mee kunnen doen en de sauna en zonnebanken kunnen gebruiken, zo veel en zo vaak ze maar willen! Corona heeft echter op ons mooie bedrijf grote impact, zowel bedrijfseconomisch als sportief. Een lichtpuntje is nu dat we per 1 juli weer open mogen. Maar wat er straks precies wel en niet mag is nog onduidelijk. Het is nu overleven, de inkomsten drogen op en de kosten lopen door. We worden door veel leden gesteund, en daar zijn we heel blij mee. Al zijn er ook die om begrijpelijke reden nu afzeggen. Gelukkig denkt ook de pandeigenaar met ons mee. Maar al met al moet echt niet veel langer duren,“ zegt een bezorgd klinkende Bijl.

Jullie zijn ook heel actief op de situatie ingesprongen, hoorde ik. Wat houdt dat in?
Enthousiast meldt Dylan, “Ja we hebben voor onze deur het ‘grootste buitensportterrein van Nederland’ ingericht. Veel fantastische reacties op gehad en veel publiciteit mee gehaald, ook landelijk. We zijn daarbij overigens super geholpen door de gemeente. De medewerkster die ons plan* behandelde was al binnen 3 uur ‘op de lijn’ en had veel nuttige tips. We hebben met hekken plekken gemaakt met vier meter afstand tussen iedere sporter. We kunnen nu ruim 40 mensen buiten groepsles geven, zoals kickboksen en bodypump. Voor fitnessapparaten is dit buiten lastig uit te voeren. Wat binnen wel al weer is opgestart is het schoolzwemmen in kleine groepjes.”


Nu mogen de deuren per 1 juli weer open. Hoe doen jullie dat?
“We hebben wel al wat klaar liggen, zegt Bijl, maar we maken bewust nog even geen extra kosten. We wachten liever even af om te zien hoe de maatregelen er precies uit gaan zien. Volgende week komt de overheid met nadere eisen. Daar passen we ons plan dan op aan. Mondkapjes zullen het bij ons niet worden. Natuurlijke ventilatie door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, daarentegen wel. Ook hebben we alle apparaten nodig om bepaalde spiergroepen te trainen, dus apparaten afplakken is geen optie. We wachten af.”

Hoe zie je de toekomst?
Bijl, “Goed, zeg ik het liefst natuurlijk, met per 1 juli geen enkele beperkende maatregel. Maar zo zal het helaas niet zijn. We beginnen min of meer opnieuw, zeker als de maatregelen streng zijn. De vraag of alles goed komt, hangt ook af van het aantal nieuwe leden dat we weer kunnen aantrekken. Tot de tijd dat Corona echt is verbannen, en alle maatregelen definitief van de baan zijn, verwacht ik dat het overleven is. Pas daarna kunnen we weer echt opbouwen. Het wordt dus niet meteen gemakkelijk, maar met de laatste beetjes én met elkaar, heb ik toch vertrouwen in de toekomst. Wij geloven sterk in onze eigen kracht. En zolang het binnensporten beperkt blijft, sporten we met het enthousiasme van onze leden gewoon lekker buiten natuurlijk.”

*Sportaanbieders moesten toestemming vragen bij de gemeente vooraf aan het hervatten van hun sportactiviteiten. Zij moesten hiervoor een plan indienen waarin zij lieten zien hoe zij zich aan de richtlijnen van RIVM en het protocol van NOC*NSF gingen voldoen. Er zijn meer dan 220 plannen bij de gemeente ingediend. Deze zijn getoetst aan de richtlijnen en bijna al deze sportaanbieders hebben bericht gekregen dat zij hun lessen buiten mogen hervatten.